Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlagning både natt och dag inför födelsedagen

/

I dag fyller Ewy Gunnarsson 65 år. Räkna med att det finns gott om mat på kalaset. Vad gör det att det krävs lite jobb i köket.
– Det är ju det som är livet, tycker Ewy.

Annons

Ewy är inte den som sätter in en annons om "uppvaktning undanbedes". I dag räknar hon med mycket folk, mycket mat och mycket prat hemma på Verkstadsvägen i Bollnäs.

Släkten är stor och det är inte så konstigt. Ewy växte upp i en syskonskara på 14 barn i Rengsjö. Hennes mamma var 48 år när hon föddes.

– Jag var yngst så jag hade många mammor och pappor som såg efter mig, på gott och ont. Men vi hade en fantastisk sammanhållning och vi träffas fortfarande.

Själv har hon också bidragit till släktens storlek. Hon har fyra barn och åtta barnbarn.

– Det yngsta barnbarnet är 1,5 och det äldsta 21, berättar Ewy. Det äldsta barnbarnet ska precis gifta sig.

Som ung flyttade Ewy till Hudiksvall där hon jobbade på sjukhuset. Senare, när hon fått familj, flyttade hon till Jönköping, gick en sjukvårdsutbildning och jobbade på en cancerklinik. 1984 flyttade familjen hem till Bollnäs där hon fortsatte jobba på sjukhuset.

– Jag hade lite svårt att passa in där nere i Småland. Hälsingeblodet svallade och jag längtade hem.

Någon pensionering är inte aktuell trots att hon fyller 65 år. Ewy har de senaste åren varit hemma och tagit hand om sin son Christian som är rörelsehindrad. Det fortsätter hon helt enkelt med.

– Och det är inte mycket besvär, säger Ewy. Han är ju solen i våra liv. Och har vi några problem med datorer så fixar alltid han det.

Ewy har varit gift med sin Janne i snart 43 år. Hur bär man sig egentligen åt för att hålla ihop så länge?

– Älska, förlåta och glömma under livets alla förhållanden, säger Ewy. Och sen ta vara på de där stunderna tillsammans. Ta en picknickkorg, gå ut och fika och titta varandra i ögonen.

Religionen finns alltid med på ett hörn i Ewys liv. Föräldrarna var pingstvänner och hon och maken har gått bibelskola tillsammans i Gamleby.

Födelsedagen firas med öppet hus i hemmet. Och ingen ska behöva gå hungrig därifrån.

– Ojojoj, jag har bakat smörgåstårtor och jordgubbstårtor och mycket annat. Jag får vara uppe båda natt och dag för att hinna men det gör inget, det är ju det som är livet.

Mer läsning

Annons