Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilly har trivts med alla sina jobb - nu fyller hon 80 år

/

"Alla jobb jag har haft har jag trivts med." Vem skulle inte vilja säga det? Men så känner Lilly Mattsson som i dag fyller 80 år.

Annons

Hon är född i lilla Skidtjärn, Rengsjö.

– O, det var så fint där, minns Lilly. Men sen flyttade vi till Österhöle för pappa tyckte att det var alldeles för långt för oss att gå till skolan.

Så blev det och i Österhöle växte Lilly upp som nummer sju i en syskonskara med 14 syskon. Pappa jobbade i skogen och Lilly fick tidigt hjälpa till där hemma där de hade både kor och grisar.

Det blev sju år i skolan, det sista året i Kyrkskolan i Rengsjö, sen var det bara ut och jobba redan som 14-åring. Hon mjölkade kor hos en bonde i kyrkbyn, jobbade på en gård i Mokorset.

Som 17-åring flyttade hon till Säter i Dalarna och fick jobb på ett pensionat.

– Jag hade en bror där, förklarar Lilly.

Men det var vården som lockade mest. Efter en tid som hembiträde hos landsfiskalen i Söderhamn tog hon mod till sig och ringde.

– Jag fick jobb direkt. Kom hit bara sa sjuksköterskan.

Det blev ett par år på sanatoriet i Bollnäs och sedan Ulleråker i Uppsala.

1958 flyttade hon hem igen och fick jobb hos Ludvig Mattsson på hans stora jordbruk i Västra Flor. Sedan gick det som det gick, de blev förälskade i varandra, gifte sig och Lilly blev fru i gården.

Men vården fortsatte hon att jobba i, från 80-talet många år i hemtjänsten. Först när hon var 67 år slutade hon sitt arbete.

– Alla jobb jag har haft har jag trivts med, säger Lilly. Men jag ville allra helst jobba i vården och det fick jag göra också.

I dag bor Lilly i en etta hemma i Florsberg.

– Men jag har bara 150 meter till sonen och utkik över alla djur och så kyrkan mitt fram, berättar Lilly.

På fritiden har alltid bär- och svampplockning varit en passion. Och många är de skogsplantor som Lilly planterat genom åren.

Lilly blev kristen redan i ungdomen och har i många år tillhört Mokorsets Filadelfiaförsamling.

Lilly har två söner och många barnbarn och barnbarnsbarn. 80-årsdagen firas hemma i Florsberg men inte i hennes egen etta, det blir nog lite trångt, utan hos sonen.

Hur känns det att fylla 80 år?

– Jag känner inte riktigt att jag är 80, säger Lilly.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons