Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

László Gönczi jubilar i landet han flydde

/
  • László Gönczi gillar odling och övriga sysslor hemma på gården i Kilbo. Från hönsen blir det ägg.

Som elvaåring flydde László Gönczi från Ungern. När Färilabon på måndagen fyller 70 år tillbringar han sin högtidsdag där.

Annons

För många långt utanför Ljusdals kommuns gränser är László Gönczi en stridbar politiker som inte heller varit rädd för att kritisera Miljöpartiet som han representerar (och som han ett tag lämnade).

När han nu fyller 70 år känner han dock att han med åren inte har blivit lika trakterad av att ge sig in i hetluften som tidigare.

– Nu låter jag nog gärna yngre krafter ta mer plats, säger han.

Sin 70-årsdag tillbringar László Gönczi och Karin Jansson – hustru, regionråd och nybliven 60-åring – i Ungern och Budapest. Det blir med släkt och vänner där.

– Min syster bor och lever där men hon är gammal och sjuk och kommer inte på mitt firande som vi ska ha på ett konditori, säger László Gönczi.

Det är en dramatisk historia som László Gönczi kan berätta om flykten i slutet 1956 då han flydde bland annat från skjutande gränsvakter.

Den nio år äldre brodern Adam Gönczi hade lett någon slags ungdomsrörelse som inte tilltalade de Moskvatrogna som styrde den ungerska kommunismen i sin riktning. Eftersom fadern dött i slutet av andra världskriget deltog även modern och lillebror László i flykten.

– Då var det inte överfulla pråmar som vi ser nu på nyhetsinslag från Medelhavet. Svenskarna hade bra turistbussar och såg till att vi fick mat och husrum på resan, säger László Gönczi.

Familjen hamnade så småningom i Bergeforsen och László Gönczi blev Sundsvallstrakten trogen tills studier i Uppsala väntade. Där bodde han sedan fram till början av 1982 då han och ytterligare sju vuxna och fyra barn startade kollektiv i Kilbo, Färila.

– Vi hade börjat med alternativ odling redan i Uppsala men ville norrut för att det var renare och ordentligt med odlingsmark där, säger László.

László Gönczi och Karin Jansson flyttade ut från kollektivet till en granngård 1984 och där bor de fortfarande. Blomkål i ansenlig mängd på köksbordet vittnar om att odlarintresset fortfarande finns kvar.

Det är för allmänheten politik som Kilbomakarna blivit mest kända för. Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli i något parti.

– De rörelser som vi deltagit i tidigare fanns inte här så det ledde till att vi började vårt engagemang i Miljöpartiet, säger László Gönczi.

Båda makarna har haft partistyrelseuppdrag för MP och Karin Jansson är i dag regionråd. László Gönczi har också haft många uppdrag både kommunalt och på länsnivå. I dag är han bland annat vice ordförande i omsorgsnämnden.

Förutom politik och odling är László Gönczi intresserad av musik och spelar cello och piano. En kanske inte så känd sida av honom är intresset för andlighet och religionsfrågor där han dock inte vill bli placerad i något fack.

– Sedan har jag väl en desillusionerad sida, att vi inte är på väg att rädda jorden. Det var den risken som gjorde att jag hoppade av som kärnfysiker under Uppsalatiden.

László Gönczi har fyra barn tillsammans med Karin Jansson och makarna hade två barn vardera från tidigare förhållanden. Så det blev många som firade i hemmet i Kilbo när makarna för några veckor sedan slog samman sina jubileer.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons