Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny Maria som blev Britt fyller 95 år

/

I kyrkböckerna stor det Jenny Maria men ända sedan ungdomen har hon lystrat till namnet Britt. Och det är som Britt Wikman hon är känd bland många Hudikbor. Inte minst från tiden då hon drev Brinkens matservering i Iggesund och Hotell Temperance i Hudiksvall. I morgon, den 3 april, fyller Britt Wikman 95 år.

Annons

Britt Wikman är född ute i havsbandet i Saltvik, där hon också gick skola. Sång var ett av hennes favoritämnen.

Inför sin 90-årsdag sade hon till HT:

– Jag har haft ett så bra liv. Jag har alltid valt att vara med glada människor. Finge jag leva om mitt liv skulle det få bli precis som det varit.

Britt är egentligen döpt till Jenny, men har ända sedan tonåren kallats för Britt. Anledningen till det står att finna i när hon som 14-åring fick plats som barnflicka hos familjen Andersson i Hudiksvall som ägde Bilcentralen. Familjen Andersson umgicks med familjen Rydemo, som hade en barnflicka som hette Britt. Eftersom familjen Andersson också ville ha en barnflicka som hette Britt började man kalla Jenny för Britt.

– Sedan har jag kallats för Britt i hela mitt liv. Det är inte många som vet att jag egentligen heter Jenny Maria.

Det står till och med Britt i vigselringen när hon 1942, 21 år gammal, gifte sig med Arne Wikman från Iggesund som hon träffat som 17-åring då hon jobbade hos Slaktar Andersson i Västberga.

Under sitt yrkesverksamma liv jobbade Britt Wikman mestadels som servitris. En tid drev hon Brinkens matservering i Iggesund, och hon har även haft Hotell Temperance i Hudiksvall.

Hon bodde i egen lägenhet tills för fyra år sedan, då hon flyttade till Tunbacka. Där firar hon sin 95-årsdag med familjen och vänner.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons