Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon uppmuntrar andra till att följa sina drömmar

/

Annamaria Berqvist föreläser om att våga följa sina drömmar, var man än är i livet. Hon har själv uppfyllt sin dröm om att få ge ut sin egen musik. Annamaria har rest runt i Sverige och världen som resande pastor och för att lära ut musik.

Annons

Annamaria är uppvuxen i Ljusdal där hon bodde med sin familj tills hon var 15 år gammal och de flyttade till Leksand i Dalarna. Annamaria gick i gymnasiet i Borlänge och efter gymnasiet har Annamaria bott lite varstans i Sverige. För tre år sedan flyttade Annamaria hem till Hälsingland och Delsbo för att komma närmare sin familj, och har de senaste två åren jobbat som spansklärare på Iggesunds skola.

Annamaria hade en kristen uppväxt och har varit troende i hela sitt liv. Hon hade alltid intresserat sig för bibeltexter så när Annamaria bodde i Jönköping studerade hon till pastor och tog en examen i teologi. Efter utbildningen fick hon jobb som bibellärare och har sedan dess arbetat på olika bibelskolor, främst i södra Sverige men också utomlands.

– Det började med att jag hälsade på min syster som jobbade som missionär i Colombia, så blev jag kvar där och jobbade som lärare men även med socialt arbete, i några månader. Det var även där jag lärde mig spanska.

När Annamaria några år senare arbetade på en bibelskola i Jönköping ingick det i kursen att följa med eleverna till Etiopien och Sydafrika där Annamaria fick många goda vänner och kontakter, vilket gjorde att hon ensam återvände till Etiopien för att undervisa på ett teologiskt college. Några år senare återvände hon även till Sydafrika där hon bodde med en svensk familj i Kapstaden.

– Det var min skivproducent som bodde där ett år, så jag bodde hos hans familj och jobbade socialt. Jag åkte till kåkstäder och delade ut mat, pratade och sjöng för dem. I Sydafrika är det ju verkligen som att pendla mellan två världar, det är både jätterikt och jättefattigt. Det var väldigt nyttigt och spännande att vara där.

Senare har Annamaria återvänt till Etiopien och även besökt Sydsudan, där hon rest runt på skolor och arbetat. Annamaria undervisade också i musik och har upplevt en stor kulturell skillnad rent musikaliskt i hur man skriver och sjunger. Lika ivrig som de var att lära av henne, var hon att lära av dem.

– Jag har även varit i Israel två gånger men inte för att arbeta. Vi var femton låtskrivare från Sverige som åkte tillsammans. På dagarna åkte vi runt för att se staden och på eftermiddagarna fick vi undervisning i låtskriveri.

År 2011 gav Annamaria ut sin första skiva Landa i din kärlek och 2014 kom uppföljaren Där du är. Skivorna innehåller till största delen eget komponerade sånger, men hon har även skrivit tillsammans med andra. Sångerna handlar om tro, tvivel, hopp, och om Guds kärlek.

– Jag tog tag i en dröm som jag hade att göra något med mina egna låtar och få släppa en egen skiva. Det är en dröm jag kanske inte trodde skulle bli sann, men jag tog tag i den och nu har de blivit sann.

Annamaria har även skrivit musik till andra projekt, som barnlåtar till skivor för barn. Annamaria skriver mest till sig själv men har mer och mer börjat skriva med andra för att inte snöa in på sina egna projekt utan i stället fortsätta att utvecklas.

– Livet är inte lätt och jag vill spegla det i mina sånger, men också att det finns hopp, kraft och ljus. Jag får respons från människor som både är vana och ovana kyrkan. Det är spännande när man får känna att det man skriver gör skillnad för andra, att man inte bara gör saker för sig själv, att det betyder något för andras liv också.

Annamaria är ute och föreläser tillsammans med väninnan Ninna Ekstrand. Seminariet heter Våga drömma - var du än är i livet, och handlar om att uppmuntra människor att fortsätta drömma när livet inte blev som det var tänkt. De tar upp frågor kring singelliv, äktenskap, skilsmässa och barnlöshet. Ett seminarium som har fått god respons i församlingar och på kristna konferenser runt om i Sverige.

– Det handlar om frågor man oftast inte pratar om i kyrkor, frågor som är tabu. Man förväntas att ha en familj i en viss ålder så har man inte det, ska man vänta på att partnern dyker upp eller ska man göra saker ändå? Man ska våga drömma och leva sina drömmar även om man ännu inte har hittat den rätta att leva med. Vi har fått mycket god respons för att vi vågar lyfta frågorna, vågar prata om de tuffa bitarna i livet. Man hjälper varandra att öppna livet för andra.

Annamaria vill uppmuntra människor till att göra något av sina drömmar oavsett ålder och livssituation.

– Många jag träffar tänker att det här kommet inte att gå, men du måste tro på dig själv och inte låta andras ord slå ner dig.

Till hösten ska Annamaria flytta till Falun där det finns en församling hon länge velat engagera sig i. Hon ska i Falun fortsätta att jobba som spansklärare och fortsätta att åka runt och föreläsa. Hon ska även jobba som sång- och låtskrivarlärare på en kristen friskola. Annamaria vill fortsätt att återvända till Etiopien och kanske andra länder för att undervisa, men bara under kortare perioder och fortsätta att ha basen i Sverige. Men innan dess ska hon ha 40 års kalas.

– På måndag vet jag inte vad som händer men den 12 september ska jag ha stor födelsedagsfest i Delsbo på församlingsgården. Jag har bjudit dit en massa vänner och familj från både norr och söder, så det blir nog en hel del folk, säger Annamaria och skrattar.

Mer läsning

Annons