Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon syr sina egna kläder av återvunnet tyg

/
  • Ann-Marie har strumpbyxor i alla färger för att matcha sina kläder.
  • Ann-Marie njuter av livet.
  • Den rosa klänningen är den första klänningen Ann-Marie sydde. Tyget kommer från en gardin hon köpt i Egypten.
  • Ann-Marie syr en klänning av gamla slipsar.
  • Ann-Marie sydde en byxdress av ett gammalt påslakan.

Ann-Marie Stolt älskar livet och dess utmaningar. Att resa, skriva rimdikter och sy kläder av återvunnet tyg är passioner hon gärna ägnar sig åt. Men viktigaste av allt i livet för Ann-Marie är familjen som hon firar sin 50-årsdag tillsammans med.

Annons

Ann-Marie Stolt föddes den 14 juli i Skarpnäck där hon bodde med mamma Ingrid och pappa Bernt och sin äldre syster Marianne. När Ann-Marie var åtta år gammal flyttade familjen upp till Hälsingland.

Ann-Maries pappa Bernt var en viktig person i hennes liv som alltid kunde se på Ann-Marie hur hon mådde. När Ann-Marie var barn studerade hennes pappa och var ofta hemma med henne och hennes syster. När mamma Ingrid kom hem efter arbetet brukade hon göra fika åt dem och hjälpa Ann-Marie med hemläxorna.

– Familjen har varit en viktig byggsten till den jag är i dag. Jag har fått en otroligt trygg uppväxt och en pappa och mamma som engagerade sig i mig och min syster. Så just familjen tycker jag är väldigt viktig, säger Ann-Marie.

Redan som liten kände Ann-Marie att hon inte ville vara som alla andra men för att inte bli retad kände hon sig tvungen att försöka passa in.

– Men nu går jag min egen väg och duger det inte så får det vara, säger Ann-Marie.

Ann-Marie älskar livet och försöker att ta vara på varje dag och vara sig själv fullt ut.

Ann-Maries passion för resor började när hon gick i åttonde klass och åkte till England på språkresa. Efter resan kände hon att hon ville se mer så när hon var klar med skolan åkte hon till Paris en vecka, för att sedan åka vidare till Kalifornien i USA där hon under ett år arbetade som aupair.

Innan hon lämnade Sverige för USA mötte hon sin nuvarande man Jörgen Snäll på en dans på Högslogen.

– Han var brunbränd och hade på sig en hawaiiskjorta och ljusblåa jeans. Han hade precis varit ute och rest så vi började diskutera resor och jag kände direkt att vi fick någon speciell kontakt, berättar Ann-Marie.

När Ann-Marie ett år senare återvände från USA mötte hon Jörgen igen på Gnarpsbaden där hon var och dansade med en vän. Jörgen kände igen Ann-Marie och efter den kvällen fortsatte de att ses.

Resandet blev en passion för Jörgen och Ann-Marie och kärleken växte fram. I dag har Ann-Marie och Jörgen varit tillsammans i 30 år och gifta i 14 år.

De reste mycket under sina första år tillsammans innan Ann-Marie började läsa till förskolelärare.

År 1989 när Ann-Marie var klar med studierna flyttade hon och Jörgen ihop. Två år senare fick de sin första son Andreas och tre år efter det sin andra son Mikael. Ann-Marie och Jörgen slutade inte att resa utan anpassade i stället resmålen så att de skulle passa hela familjen.

I dag arbetar Ann-Marie som förskolelärare på Näsvikens förskola.

– Jag ger väldigt mycket till jobbet och jag tycker det är jättekul att jobba med 6-åringar som uppskattar min positiva tokighet. Men sen kan man inte bara jobba, sova och äta man måste fylla livet med andra saker också, säger Ann-Marie.

Ann-Marie tyckte redan som liten att det var tråkigt att ha likadana kläder som alla andra men för att passa in klädde hon sig som sina klasskamrater. Med åren har hon börjat bry sig allt mindre om vad andra tycker och i dag känner Ann-Marie att det är roligt att få vara sig själv.

– Ju äldre jag blivit desto säkrare har jag blivit i mig själv och lite galnare har jag nog också blivit, eller positivt tokig som barnen på skolan kallar mig. Jag tänkte om jag inte är mig själv nu när ska jag då vara mig själv? Därför bestämde jag mig för att prova att sy en klänning, säger Ann-Marie.

Idag har Ann-Marie sytt över 30 klänningar och har nu gått över till att sy byxdressar. Hon pekar på den gröna färgglada byxdressen som hon har på sig och berättar att hon sytt den själv av ett gammalt påslakan.

Tygerna Ann-Marie använder sig av är oftast återanvänt material som gamla gardiner eller påslakan men också något så ovanligt som slipsar.

– Jag tycker om utmaningar och jag älskar utveckling. Jag fyller 50 år men jag är inte gammal till sättet jag kanske är lite barnslig men jag tycker att barnslighet är bra, man kan vara vuxen och en god förebild fast man är barnslig, säger Ann-Marie.

När Ann-Marie rimmade med barnen i skolan fick hon höra att det var barnsligt att rimma, men Ann-Marie struntade i kritiken och fortsatte med rimmandet. Nu skriver hon rimdikter för sig själv och för att dela med andra.

Ann-Marie är medveten om att människor omkring kan uppleva henne som väldigt intensiv och energisk och många kommenterar ofta hennes glada humör.

– Jag har vänner som tycker om mig för den jag är. Sen vet jag att det finns de som inte tycker om mig men det är helt okej det står för dem. Man behöver inte tycka om alla människor men man ska kunna visa respekt, alla är lika värda men en del människor klickar man bättre med och det beror kanske på vart man är i livet, säger Ann-Marie.

Även om många omkring Ann-Marie ser henne som ett energiknippe med ständigt glatt humör, har Ann-Marie också haft tuffa perioder i livet. Som när hon miste sin pappa till cancer för elva år sedan.

– Livet är som en berg- och dalbana, det går upp och det går ner. Man ska ha det lite jobbigt i livet ibland. Viktigast är viljan och orken att leva, säger Ann-Marie

Ann-Marie berättar att hon i framtiden har planer på att skriva en bok med diktinslag om livets olika perioder.

– Meningen med livet är att hitta någon att älska och att bli älskad. Och fylla livet med vad som känns bäst för dig, avslutar Ann-Marie.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons