Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gertrud Törnell 90 år

/

Gertrud Törnell, på Ängslunda i Arbrå, fyller 90 år fredagen den 4 september.

Annons

Hon föddes som Gertrud Maria Lindström den 4 september 1925 till tonerna av marschen Under Bodens kanoner, som Bodens militärkår spelade utanför BB i Boden. Musik är också något som har präglat hennes liv.

Efter att ha bott i Moholm i början av skolåldern, flyttade familjen till Ljusdal och skolgången fullföljdes på Kläppa skola.

Engagemanget för musiken blommade ut med teater och uppträdanden runt om i bygderna i IOGT-rörelsens regi, tillsammans med förste maken. Han spelade dragspel och Gertrud sjöng, steppade och spelade piano.

Gertrud utbildade sig så småningom till damfrisörska, med egen salong i Njutånger, som hon delvis fortsatte med i Ljusdal. Under tiden i Njutånger sjöng hon med i kyrkokören, något som hon även gjorde under tiden hon var bosatt i Ljusdal.

Efter en trivsam tid som vårdbiträde på Tallnoret i Ljusdal gick hon en utbildning till fotvårdsspecialist och anställdes av Bollnäs kommun.

Musiken fortsatte att vara en stor och betydelsefull del i hennes liv, med piano och körsång. Hon var också ute på dans i folkparkerna ibland och det var där som hon träffade Gunnar Törnell, lantbrukare i Bogården utanför Vallsta. Dit flyttade Gertrud 1972, varpå de gifte sig. Äktenskapet varade ända tills Gunnar avled i juli 2014.

Musikintresset har gått i arv till barn och barnbarn. Barnbarnen är i dag spridda över världen och bor i Buenos Aires, London, Stockholm och Hudiksvall.

Sedan några år bor Gertrud Törnell på Ängslunda i Arbrå, där hon trivs mycket bra. I början engagerade hon sig i SPF-kören och underhöll både boende och personal med pianomusik i matsalen.

Numera är blicken inte lika klar, hörseln inte lika skarp och fingrarna inte lika snabba, men intellektet är intakt och tanken klar.

Högtidsdagen firar hon med fest på Ängslunda lördagen den 5 september med start på eftermiddagen.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons