Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringsombud med genuint djurintresse

/
  • Intresset för hästar har gjort att Katrin och maken Inge har byggt både stall, ridbana och ridhus på gården i Vedmora, Enånger.

Djur, och då särskilt hästar, har alltid varit Katrin Holm Åströms stora intresse. Det var hästarna som gjorde att hon flyttade ut på landet, och det var hästarna som gjorde att hon byggde både stall och ridhus på gården i Vedmora. I dag fyller Katrin 60 år, men firandet får vänta fram till helgen.

Annons

Katrin Holm Åström har alltid gillat djur.

Hon växte upp i Sollentuna och första sommarjobbet var på en försökdjursuppfödning. Därefter blev det sommarjobb på hästgård och som cirkusryttarinna – förutom extrajobbet som hon under flera år hade på ett bibliotek.

Men trots djurintresset valde Katrin att utbilda sig inom ekonomi. Eller valde är kanske inte rätt ord.

– Jag hade fått jobb på ridskolan direkt efter nian, men fick inte ta det för mina föräldrar. De sa att deras dotter inte skulle bli någon stalldräng.

Men med facit i hand så var den där utbildningen inte så dum ändå.

– I dag är jag jättetacksam över den. Det är alltid bra med en utbildning, och man ska nog inte säga något annat åt ungdomarna i dag heller. Men då tyckte jag inte det var så kul.

Efter gymnasiet fick hon jobb på ett exportföretag inom Incentivekoncernen och kunde köpa sin första egna häst, Patrik, 1981.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Han var tre år och jag köpte honom direkt från uppfödaren.

Patrik var 50 procent arabiskt fullblod, och Katrin tycker om den blandningen.

– Jag vill ha tillgängligheten som araberna har, men jag vill inte ha en fullblodsarab, de kan bli för hispiga.

Tillsammans tävlade Katrin och Patrik lägre klasser i hoppning och dressyr, och Patrik följde med i flyttarna. För när även Katrins dåvarande make, Ragnar Holm, köpte en nordsvensk brukshäst, blev stallkostnaderna i Storstockholm snart för höga, och makarna valde att flytta ut på landet och köpte en gård i Kungsberg, Gästrikland. De tog några föl på bruksnordisen, och Katrin höll ridlektioner för ungdomarna på orten med egen häst.

Efter ett antal år valde Katrin att flytta vidare själv. Nu styrde hon kosan mot Årsunda, där hon skaffade en större gård och utökade djurbeståndet med ett islandssto som sedan hon tog två föl på så att hon ett tag hade fyra hästar, får, nötdjur och några avelssuggor.

Vid det här laget hade Katrin lämnat ekonomjobbet och arbetade på djurkliniken i Sandviken.

Det var där hon såg behovet av att djuren bra försäkrade, och 1991, i samband med att hon flyttade till Årsunda, började hon arbeta som försäkringsombud åt Agria djurförsäkringar.

1998 träffade Katrin sin nuvarande man, Inge Åström, och på hösten 1999 hittade de gården i Vedmora, Enånger, där de bor nu.

Med i flytten följde givetvis Patrik, som är orsaken till att de byggde stall på gården.

Katrin arbetspendlade till Sandviken i två år, men 2001 kände hon att de långa resorna blev för jobbiga, och hon tog beslutet att säga upp sin anställning och enbart jobba som ombud åt Agria.

– Och det har fungerat jättebra.

I samband med flytten till Vedmora anlade de en ridbana på gården, och ganska snart väcktes drömmen om ett eget ridhus. Katrin och Inge bildade företaget Vedmora Ridhus & Banteknik AB, och efter många års arbete kunde de äntligen färdigställa ridhuset för ett år sedan.

– Det har blivit otroligt populärt, både bland häst- och hundägare som vill träna här. Redan första vintern hade vi 343 timmar som hästägare utnyttjade ridhuset, och 38 timmars hundträning. Det har hållits två tävlingar i kaninhoppning och en tävling i rallylydnad som brukshundsklubben hade. Ridhuset är ett lyft för hela bygden, och är så uppskattat.

I dag finns två hästar på Katrins och Inges gård i Vedmora, nioårige halvblodsaraben Joker som är Katrins häst, och en 20-årig tinker, som är Inges häst. Katrins stora kärlek, Patrik, finns tyvärr inte längre.

– Det är 13 år sedan jag fick ta bort honom, och jag har inte kommit över det än. Men så hittade jag Joker som jag har nu, och han ser likadan ut som Patrik, så här går jag omkring och tror att jag har kvar min gamla häst, säger Katrin och skrattar.

I dag, den 5 oktober, fyller Katrin 60 år. Något som hon finner svårt att fatta själv.

– 60 år. Det är inte klokt egentligen.

Men det blir inget födelsedagsfirade i dag. Det väntar hon med till på lördag då det blir öppet hus hemma i Vedmora. …

– Då är alla som vill välkomna att få lite kaffe och tårta.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons