Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitig snickare firar 85 år

/

Han säger själv att han alltid haft dille på att bygga. Det har resulterat i byggnationer av både hus och stugor. På söndag fyller Helge Fridlund 85 år.

Annons

Helge Fridlund föddes i Änga, Enånger, och växte upp hos sin mormor och morfar då mamman dog i tbc när Helge bara var tre år gammal. Helges pappa Jon Erik bodde i granngården.

Som så många andra på den här tiden började Helge jobba i skogen. Efter några år fick han jobb på skaftfabriken i Enånger, men intresset för att bygga gjorde sig mer och mer påmint, och han började söka snickarjobb. Under sina sista 20 yrkesverksamma år jobbade han åt Bygg-Paul.

– Jag har alltid haft dille på att bygga, säger Helge.

Det började redan 1963 då han köpte banvaktsstugan i Änga för 2 800 kronor.

– Jag monterade ner den och flyttade den till en tomt där jag satte upp stugan igen, berättar Helge.

När Helges pappa avled 1975 ärvde han hemmanet och påbörjade ytterligare ett husbygge. Han rev det gamla huset och satte upp ett nytt.

Numera har Helge en villa i Enånger, samt tre stugor. Vallstugan i Kännavallen, dit han som liten pojke fick följa med mormor, är den stuga där han tycker mest om att vara.

När Helge var i tioårsåldern började han spela badminton. 1964 var han med och startade Enångers badmintonklubb, och var också ordförande under ett antal år. När klubben firade 50-årsjubileum i fjol, fanns Helge givetvis med.

Andra sporter han sysslat med genom åren är till exempel fotboll, bandy och skidåkning. Men ett av de största fritidsintressena har varit fiske, både sommar- och vintertid. Nu är det också väldigt värdefullt med de fem barnbarnsbarnen.

– Det är en speciell glädje med dem.

Helge han har alltid värnat om fåglarna, han har ett hundratal holkar uppsatta, och så fort det har funnits tid och virke, så har han byggt en ny holk.

Trots alla byggnationer så har Helge hunnit med att resa också, även om han säger att det inte varit så mycket.

– Men jag har åtminstone legat och läst tidningen i Döda Havet. Det var en väldigt märklig känsla, jag flöt som en kork.

Och födelsedagen då?

Den firas förstås på Kännavallen. Det är där han tycker mest om att vara.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons