Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Hasselaprofil fyller 100 år

/
  • År 2007 gjorde Sundsvalls Tidning ett reportage om August Grip och hans hjulförsedda spark, en skvader, som August kallade den.
  • August Grip, Hassela, firar i dag sin 100-årsdag.

August Grip har alltid tyckt om att vara ute i skog och mark. Kanske är det just det som lagt grunden för hans goda fysik. I dag, den 5 mars fyller August Grip 100 år.

Annons

August Grip är faktiskt född i Jättendal, men flyttade tidigt till Hassela, där han fortfarande bor kvar.

Som 13-åring började han arbeta i skogen, innan han blev skogsförman på Iggesunds bruk. Dessförinnan arbetade han åt Iggesunds föregångare, Ström/Ljusne och Strömsbruk. Han har varit arbetsledare för plantsättarna, och sett till att det funnit plant på hyggena i Nordanstig.

Läs också: Studiecirkel med boksläpp

Men även på sin fritid har han alltid tyckt om att vistas i skog och mark. Han har både jagat och fiskat.

Redan i unga år började August åka skidor, och tävlade också en del för Hassela IF. Han var en av de första från Nordanstig som åkte Vasaloppet.

Efter att hans aktiva tävlingskarriär var över, övergick han till att jobba som arrangör. När det skulle spåras för Hasselaloppet, långt innan det fanns spårmaskiner, var det August som åkte upp skidspåren.

Efter att August gick i pension började han slöjda i trä och näver. Nävret tog han själv i skogen, och åtskilliga är de näverväskor han gjort genom åren. Han gjorde även kosor och knivar, men det skulle vara bruksknivar, inga knivar som bara skulle hänga på väggen.

Läs också: Hassela under 1900-talet

År 1999 blev han änkeman.

År 2007 skrev Sundsvalls Tidning om August Grip, då han åkte spark, även sommartid. Den hjulförsedda sparken, som August kallade för en skvader, lär ha varit tillverkad på Frösön. August brukade ta skvadern de cirka 500 metrarna från huset i Franshammar ner till badviken i Hasselasjön. Vintertid monterade han bort hjulen, och använde den som en vanlig spark.

August bodde kvar i sitt hus Franshammar till i augusti 2013, då han flyttade till en lägenhet på Björkbacken.

Det är också på Björkbacken som han kommer att fira sin 100-årsdag tillsammans med dottern Gunilla och hennes familj, samt övrig släkt och vänner.

Läs också: Vårsång på Björkbacken

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons