Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter livet inom försvarsmakten är sång och snickeri det som engagerar

/
  • Örjan Comstedt har alltid trivts vid havet och bor i dag vid Mellanlårsviken där han gärna njuter av solen och en lätt havsbris.
  • De vackra barstolarna har Örjan snickrat själv.

Örjan Comstedt har i hela sitt vuxna liv arbetat inom försvaret, främst inom det marina. Ett intressant yrke som gett honom många goda kontakter och upplevelser. Än i dag håller han sig nära havet i sitt hem vid Mellanlårsviken i Stamnäs, där han har fullt upp med snickeri och sång.

Annons

Havsdoften slår emot mig när jag öppnar bildörren. Örjan Comstedt möter upp mig vid vägen och jag följer honom ned dit vattnet möter land, vid hans brygga. Hans särbo Kerstin kommer strax efter med ett fat nybakta bullar.

Örjan Comstedt växte upp i Karlskrona där han efter sin realexamen vid 17 års ålder rykte in i lumpen. Han visste att den måste göras och tänkte att det var lika bra att få det gjort direkt.

I och med att lumpen tog slut blev Örjan rekryterad till Karlskronas kustartilleriregemente för att ett år senare flytta vidare till Göteborg där han studerade för att kvalificera sig till Försvarets läroverk i Uppsala.

Efter tre år på Försvarets läroverk tog han studenten och började studera på den Kungliga sjökrigsskolan i Näsbypark.

År 1971 tog han officersexamen och flyttade till Gotland där han de kommande två åren utbildade soldater till kustartillerister.

Efter två år på Gotland gick han en utbildning inom marin telekommunikation i Stockholm och återvände sedan till Gotland för att under de kommande sex åren arbeta med att utveckla den marina telekommunikationen.

– Det är ett väldigt stort och intressant område att jobba inom. Det handlar väldigt mycket om att utveckla systemet med ny teknik, och helst på senare år med utvecklingen av datorkommunikationen.

Efter sina år på Gotland flyttade Örjan till Stockholm för att fortsätta arbetet med telekommunikation och blev efter några år sektionschef i Försvarsmaktens högkvarter med ansvar för FM telekommunikationssystem.

Under åren jobbade han för Stockholms kustartilleriförsvarsstab i Vaxholm, Milostaben i Strängnäs, Marinstaben och Försvarsstaben.

– När jag jobbade i Vaxholm inträffade ubåtsincidenterna. Jag hade stabstjänst så jag var på land och arbetade med det, men det är det skarpaste läget jag varit med om under min tid i försvaret. Det var främst i Hårsfjärden som jag var inblandad då.

Örjan arbetade också i NATO:s projekt Partnership for peace, som syftar till att skapa ett förtroende mellan NATO och europeiska länder som inte ingår. Med en marin arbetsgrupp tittade de på hur kommunikationen mellan marina enheter fungerade rent tekniskt.

– Det som slår mig mest är att jag alltid har trivts på jobbet med bra arbetskamrater och intressanta uppgifter. Det är intressant att utbilda och leda, att få jobba med människor och den personkontakt man får. Och med telekommunikation är det intressanta att vara med i den utvecklingskedja som varit från 70-talet tills jag slutade 2002.

När Örjan gick i pension för 15 år sedan tog kärleken honom upp till Hälsingland och Stamnäs. Även om kärleken inte höll så hade Örjans kärlek för sitt nya hem vid havet och trakten växt fram och snart träffade han Kerstin Olsson från Ljusdal.

Han har alltid gillat att dansa och under sin tid i Stockholm var han ordförande i Österåkers Folkdansgille. Under den tiden deltog han i ett antal folkdansfestivaler, bland annat i USA, Österrike, Polen och Holland. Han har också deltagit i Hälsingehambon fem gånger och Upplandsschottisen tre gånger.

I dag har han åter tagit upp sitt intresse för musik och sång och är ordförande i Nordanstigs manskör och sångledare i PRO Hudiksvall.

På altanen i Mellanlårsviken står ett par vackra barstolar i trä, det är Örjan själv som skapat dem.

– Jag är med i en kamratgrupp som träffas en gång i veckan och snickrar. Supersnickrarna kallar vi oss.

Han har själv snickrat mycket på husen som står på gården och har inrett en snickarbod där han kan hålla till, främst under vinterhalvåret.

Han har även börjat släktforska.

– Min pappa blev tillfrågad av någon som släktforskade för länge sedan. Jag tog själv kontakt med honom som gav pappa materialet, det är en släkting som är bror med Fredrik Lindström. Det är väldigt intressant och absolut intressantast är att se hur folk levde vid den tiden.

Genom släktforskningen har Örjan funnit att flera generationer i släkten har ägnat sina liv åt försvarsmakten ute till havs.

Inom arbetet inom militären reste Örjan runt mycket både i USA och i Europa.

– Man får blodad tand, genom att jag rest så mycket i jobbet vill man gärna återkomma och se de platserna.

Han har varit på safari i Afrika, dykt på Borneo och besökt Europa och USA. I dag har Örjan mycket att göra på hemmaplan men reser gärna när han hinner.

Sin födelsedag kommer han att fira tillsammans med Kerstin med ett spadygn på Södra berget i Sundsvall.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons