Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelgrattis till tvillingarna Kjellberg

/

Den ena har skägg, den andra har det inte. Annars är tvillingarna Kjellberg lika i det mesta. Och ännu mer identiska var de som små.
– Det hände att morsan ville bada samma kille två gånger, under starka protester, säger Anders Kjellberg.
Nu blir de små killarna 75-åriga herrar.

Annons

Jan och Anders Kjellberg kommer in på redaktionen tillsammans. De har levt nära varandra hela livet och eftersom de båda fyller 75 år på samma dag vill de också intervjuas samtidigt.

För det här tvillingparet har gjort mycket tillsammans genom åren. Sedan den 25 oktober 1940 har de funnits på jorden, Jan tio minuter längre än Anders. De har delat samma minnen och samma kompisar.

– Och vi gjorde sattygen tillsammans också, säger Anders och ler.

I dag bor de i samma villaområde på Björktjära i Bollnäs. Fågelvägen är det inte mer än 250 meter mellan husen. De säger att det är något alldeles speciellt med att vara tvilling. En kontakt som är svår att få med "vanliga" syskon.

Men ni ska inte tro att tvillingarna Kjellberg tycker och tänker likadant i allt. Visserligen avslutar de varandras meningar eller förtydligar något den andra har sagt, men de gnabbas också rätt friskt med varandra.

– Vi är inte rädda för att ryta i åt varandra, säger Jan och ler.

– Det är syskonkärlek, förklarar Anders. Jag minns när vi var små och den ena hamnade i gruff med någon. Då var det så känslosamt att den andra också kunde börja gråta.

1967 skaffade Jan skägg, men trots att skägget har skilt dem åt utseendemässigt i 48 år tar folk fortfarande fel.

– Ja, de kan se Jan ena sekunden och sen gå runt hörnet och se mig. Då får man höra; hur sjutton kom du hit så snabbt, berättar Anders.

Ännu svårare var det att skilja tvillingarna åt som små. Till och med deras föräldrar kunde gå bet. För att inte tala om skolsköterskan Edith som fick märka dem med en bock på plåstret när de var färdigvaccinerade.

– Vi var fruktansvärt lika när vi var små. Det hände att morsan ville bada samma kille två gånger, under starka protester. Och pappa, som dog när vi var elva år, kallade oss båda för Kalle för han kunde inte skilja oss åt, säger Anders.

Han har varit Bollnäs trogen hela livet. Anders inledde sin yrkeskarriär på Bollnäs järnhandel, men det är från Sport & Maskin som Bollnäsborna känner igen honom. I nästan 40 år jobbade han som vapenförsäljare och tekniskt kunnig i butiken, på den tiden som Sport & Maskin sålde bilar, vapen och sportartiklar.

Vid 27 års ålder tog han över tre hyreshus på Ringvägen i centrala Bollnäs. Anders var både administratör och gårdskarl, men sålde fastigheterna när de blev för arbetsamma.

Jan däremot flyttade från Bollnäs tidigt för att gå verkstadsskola i Karlskrona. Han återvände till Bollnäs för jobb på Westbergs mekaniska verkstad på Ren, innan han vidareutbildade sig till maskiningenjör.

Jan arbetade även i Eskilstuna och Mockfjärd, men det är i den egna ingenjörsfirman som han arbetade längst. Då livnärde han sig på att konstruera maskiner till sågverksindustrin.

Tvillingarna Kjellberg delar inte bara livshistoria, utan även flera intressen. Jakt är en stor hobby och båda har jagat utomlands, Jan i bland annat Italien och Estland och Anders i exempelvis Tunisien och Tjeckoslovakien.

Skytte är också en gemensam nämnare. Jan var tidigare ordförande i Bollnäs pistolskytteklubb i 30 år, vice ordförande i Svenska pistolskytteförbundet i 20 år och det är han som har konstruerat skytteanläggningen i Eriknäsbo.

Anders passion finns i gevärsskytte och bland hans uppdrag märks banchef för skyttegillet i Eriknäsbo.

Dessutom har bröderna båda varit aktiva inom Hemvärnet. Anders som adjutant och Jan som hemvärnschef för Bollnäskretsen.

Trots att Jan och Anders Kjellberg hängt ihop hela livet blir det inget gemensamt 75-årsfirande. I alla fall inte på själva födelsedagen den 25 oktober.

– Jag är i Estland på födelsedagen. Dels ska jag delta i en skyttetävling och dels ska jag jaga i 14 dagar. Det gör jag varje år, säger Jan.

– Men jag tänker då inte jaga på födelsedagen. Jag firar med nära och kära och sen kan det nog bli firande med Jan längre fram. Han är inte bara min tvillingbror utan också den närmaste kompisen jag har, säger Anders.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons