Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Drömmen är att gå tillbaka till Kina"

/
  • Paul Jing flyttade till Sverige från Kina för nästan två år sedan. Innan han kom hit visste han inte mycket om landet.
  • Paul Jing älskar friluftslivet och klättrar gärna i berg. Här ses han uppe på Mount Hua i Kina.
  • I Kina hade Paul det enkelt att hitta kamrater att hajka med, här i Sverige har han haft det lite svårare. Han hoppas hitta några att gå Kungsleden i Kiruna med.

För två år sedan bestämde sig Paul för att förändra sitt liv, sa upp sig och flyttade ifrån Kina till Sverige. Hans intresse för friluftsliv har han med sig och drömmen är att vandra Kungsleden i Kiruna. Men den största drömmen är att i framtiden vandra från Hudiksvall, genom Europa och Asien och till sin hemstad Nan Jing i Kina.

Annons

– Egentligen heter jag Fan, men jag lärde mig ganska snabbt att det var ett fult ord på svenska, berättar Fan Paul Jing och skrattar, när vi hälsar på varandra.

Med den vetskapen i bagaget bestämde han sig för att använda det engelska namn som givits honom i skolan – Paul.

Paul växte upp i Nan Jing, inte långt ifrån Shanghai i Kina. När han började studera på universitet flyttade han till en av Kinas mest berömda städer Suzhou, känt för sina klassiska trädgårdar som finns med på Unescos lista över världsarv.

I Suzhou studerade Paul i tre år innan han fick praktik på den industriella parken intill skolan. Där han senare började arbeta för AMD, som utvecklar komponenter till datorer.

– Men du vet, vi är unga och vi vill se och uppleva mer av världen. Att jobba för ett och samma företag i åtta år blev tråkigt. Jag kunde inte jobba kvar, det var inte det liv jag ville ha. Så såg jag filmen The way och den inspirerade mig till att förändra mitt liv.

The way handlar om en far som åker för att hämta hem sin son som dött under vandringen El camino de Santiago, när han själv bestämmer sig för att vandra pilgrimsfärden.

Paul har själv ett stort intresse för friluftsliv och hemma i Kina var han ofta ute och hajkade i bergen och den vackra naturen. Och även om Kina har mycket att erbjuda för en friluftsentusiast längtade Paul efter att se mer.

– Jag ville ha friheten och jag såg det som en möjlighet, en utmaning för mig. Innan jag kom hit hade jag aldrig hört något om Sverige förutom Zlatan och Ikea. Jag hade aldrig hört talas om Hudiksvall men jag hade hört talas om Kiruna. Jag vill så gärna åka dit för att vandra Kungsleden.

En skolkamrat till Paul boende i Italien hjälpte honom att söka arbetsvisum och komma till Sverige och Göteborg, där Paul arbetade på en kinesisk restaurang. Efter ett år i Göteborg flyttade Paul till Hudiksvall.

– Det finns så många sjöar här, och all skog, det är väldigt vackert. Jag försöker att ge mig ut i naturen så fort jag får ledigt från jobbet.

Paul vill gärna fortsätta utforska naturen i Sverige. Men eftersom han kommit hit ensam och arbetar mycket har han inte riktigt haft den tid han velat till att hitta människor med liknande intresse.

– Jag har försökt att hitta grupper på internet men det är en stor skillnad mellan den svenska och kinesiska kulturen. Här vill oftast människor bara dela information men inte gå ut och göra saker tillsammans. I Kina träffades vi i stora grupper, människor man mött och pratat med på internet, så gav vi oss ut och hajkade tillsammans, säger han och fortsätter:

– Om man är intresserad av kinesisk kultur, kinesisk mat och hajkning så skulle jag gärna byta erfarenheter, berättar Paul som gärna delar med sig av sin kultur och gärna lär sig mer om den svenska.

Paul berättar att han i framtiden vill vandra till fots från Hudiksvall ner till Stockholm, Göteborg, Malmö och vidare mot Danmark och genom Europa. Han skulle också gärna ta en tur genom Afrika innan han sedan skulle gå genom Asien och till sin hemstad i Kina. Men när det kommer inträffa kan han inte säga i dagsläget.

– En del saker kan man inte planera, de bara händer, säger han med ett leende.

Hur man firar födelsedagen i Kina jämfört med Sverige skiljer sig.

– När vi var mindre hade vi två tårtor, en för att äta och en för att ha sönder. Vi firar inte varje år och födelsedagarna blir viktigare ju äldre man blir. Det är mycket viktigare att jag firar mina föräldrar än att de firar mig, berättar Paul som inte kommer att fira sin födelsedag på något speciellt sätt, mer än att han kommer att prata med sina föräldrar över videochatt.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons