Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomatdrömmen blev till läkarstudier

/

Han ville bli diplomat och gick handelshögskolan, men började jobba på bank. Sejouren där blev inte lång. Han insåg snart att det inte var det han ville göra. I stället bytte han spår helt, och utbildade sig till läkare och sökte till Hudiksvall för sin AT-tjänstgöring. På söndag fyller Christian Uppström 30 år.

Annons

Christian är född och uppvuxen i Ljungskile på västkusten.

Läkaryrket var ingenting han själv reflekterat över från början. Däremot hade hans mamma, sedan Christian var väldigt ung, haft den uppfattningen att han skulle bli läkare.

– Egentligen är det inte så långt ifrån vad jag gjort tidigare. Jag har sysslat med livräddning och säkerhetsarbete till sjöss. I det militära fick jag sjukvårdsutbildning, och jag har jobbat inom hemtjänsten.

Men det var även hans mamma som från början fick honom att drömma om att bli diplomat.

– När jag växte upp hade vi ofta utbytesstudenter boende hos oss. Vi har även haft mycket Rotaryutbyten, och att ha folk från andra länder runt mig har varit en viktig del i min uppväxt.

Christians mamma är tandläkare, och vid ett tillfälle hade hon en praoelev, som senare i livet blev chef på UD. Så när Christian skulle ut på prao frågade mamman sin tidigare elev om han inte hade någon praoplats åt hennes son. På så vis kom Christian att tillbringa en vecka på UD, och diplomatdrömmen föddes.

– Det var väldigt intressant att sitta där bland alla dessa personer. Anna Lindh var en som jobbade där, och även om hon var borta just den veckan jag var där, så kändes det väldigt speciellt. Jag kände att det här var något jag gärna skulle jobba med.

Så när Christian i slutet av veckan satt ner med sin handledare frågade han hur man skulle göra för att jobba med det han gjorde. Svaret var att en utbildning inom ekonomi var en bra början.

– Det var så jag fastnade i ekonomispåret.

Han gick på handelshögskolan i Stockholm, men kom aldrig till UD, utan hamnade på en bank.

– Det är enkelt att fastna där pengarna finns, säger Christian och skrattar.

Men det tog inte lång tid innan han insåg att det inte var någonting han ville syssla med.

– Det är inte så stimulerande att sitta och titta på en dataskärm hela dagarna. Det är mer stimulerande att träffa människor.

Så han sökte läkarlinjen.

– Och jag insåg ganska snabbt att jag hade hamnat rätt.

Han hade möjlighet att läsa i både Stockholm och Göteborg, men valde Uppsala eftersom han gärna ville vara på ett mindre sjukhus under den praktiska delen av utbildningen. En av utplaceringsorterna för de som läser i Uppsala är Hudiksvall. Hit kom Christian för 1,5 år sedan

– Och jag trivs bra. Hudiksvall ligger nära vattnet, och som västkustbo är havet viktigt. Även om det är fel hav. Jag har saknat att bo nära vattnet.

I Christians familj har man en stor gemensam nämnare, och det är vatten. Alla i familjen seglar och Christian själv har jobbat som segelinstruktör på både mindre och större båtar sedan han var tolv år.

Tjörn runt är en seglingstävling som lockar ett stort antal deltagare, och de senaste åren har Christian och hans pappa deltagit i tävlingen.

– Tyvärr har vi inte vunnit någon gång, men vi kom fyra i år, så det har gått ganska bra ändå. Och pappa vann faktiskt SM, men då var jag inte med. Men jag seglar så mycket som vädret och jobbet tillåter.

I familjen finns flera segelbåtar, men Christian har inte tagit någon båt upp till Hudiksvall – än.

– Förra sommaren jobbade jag så mycket, så det kändes konstigt att släpa upp en stor båt hit. Jag har ju fått segla ändå, men inte här. Och jag har faktiskt kolla upp möjligheterna till båtplats här, om jag får stanna kvar i Hudiksvall efter AT-tjänstgöringen.

Christian är för tillfället på infektionskliniken på Gävle lasarett.

– Jag hade som önskemål att få vara på infektion, och eftersom inte Hudiksvalls sjukhus har någon infektionsavdelning fick det bli Gävle. Efter det ska jag vara på en vårdcentral i Bollnäs fram till i sommar. Sen får vi se om jag får möjlighet att jobba i Hudiksvall.

Christian vill gärna arbeta inom intensiv- eller anestesivård, och tycker även om att jobba med akutsjukvård.

Och han har faktiskt lite koppling till Hälsingland. Dels genom hans flickvän som har släkt i både Gävle och Alfta, och sen genom hans farfar, som jobbade en hel del i Hälsingland.

– Farfars liv kretsade kring bandyn, och han höll på Edsbyn. På något sätt känns det som hans gamla arbetsplats. Det är roligt att höra gamlingarna berätta om hur det var förut. Jag har alltid fascinerats av det gamla och av historia. Eftersom min farfar inte lever längre, så kan jag ändå få en känsla av hur det var på farfars tid genom att lyssna på de äldres berättelser.

Ett av Christians mål under tiden i Bollnäs är att gå och se ett bandyderby, och få uppleva lite av det som hans farfar älskade så mycket.

Utbildningsläkarna i Gävleborg får några gånger per termin åka ut och se sig om i regionen.

– Vi har varit på curling i Ljusdal, på Järvzoo, och nu senast var vi på flygmuseet i Söderhamn. Det är ett sätt för oss att få se lite mer. Annars ser man bara sjukhuset och patienterna. Det är roligt att se lite andra saker också.

Christian tror att den typen av utflykter gör att utbildningsläkarna känner sin välkomna. För välkommen, det känner sig Christian.

– Jag kom hit för att jag trodde jag skulle få en bra utbildning här, och det har jag fått. Nu vill jag helst stanna här också.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons