Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det trummar på för Edward

Edward Mika är född i Polen och har rest jorden runt som musiker, innan han bosatte sig i Söderhamn och senare Enånger. På söndag firar han sin 70-årsdag – i Italien.

Annons

Edward Mika är född i Chrzanow och utbildade sig till elingenjör i Polen.

Men äventyret lockade och på 1960-talet tog Edward jobb som musiker i ett dansband.

– Det var inte ett dansband som dansband är i dag, vi spelade både jazz och pop. Vi åkte runt i världen och stannade en månad på varje ställe. Bland annat var vi i Söderhamn.

Det var i Söderhamn som Edward träffade Linnéa, som han gifte sig med.

– Jag hade tre eller fyra år kvar på mitt kontrakt, och åkte på det norska kryssningsfartyget Saga Fjord innan jag gick iland 1973, och fastnade i Söderhamn.

Edward fick jobb på Marma brädgård, och senare gav hans elingenjörutbildning honom jobb på Ericsson.

Han utbildade sig till elektronik- och dataingenjör, innan han på 1980-talet fick förslaget att bli yrkeslärare på Bromangymnasiet.

1988 fick han jobb som lärare, först på Bromangymnasiet, och sedan i Söderhamn innan han återvände till Broman. Efter ett par år där kompletterade han sin utbildning med pedagogik och matematik, och blev matte- och datalärare och jobbade som sådan fram till i fjol.

– Sista året jobbade jag med en årskurs 8 i Iggesund. Det är lite skillnad att jobba som gymnasielärare kontra högstadielärare, det var kul att prova.

Även om Edward lade sin professionella musikerkarriär på hyllan 1973, så har trummorna alltid, på olika sätt, funnits med i Edwards liv.

Hans största intresse, förutom familjen som består av barn och barnbarn i både Sverige och USA, är musik, och han spelar med i Hudik Big Band, samt sjunger i kyrkokör.

Han tycker också om att arbeta i trädgården, att vara i sommarstugan i Engångers skärgård, samt att fiska.

Av och till har han också varit aktiv inom socialdemokratin, och han sitter i kyrkofullmäktige i Enånger-Njutångers församling och är suppleant i lärandenämnden samt kultur- och fritidsnämnden.

I morgon fyller Edward 70 år. Under sina år som professionell musiker reste han mycket över hela världen, och han tycker fortfarande om att resa. Därför firar han sin 70-årsdag med en bilresa genom Europa, och själva födelsedagen tillbringar han i Italien.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons