Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sa bara klick när Bollnästjejen Inger mötte Lennart

/

När Inger mötte den rätte sa det bara klick. Bollnästjejen blev kvar i Västmanland med sin Lennart. Nu firar de guldbröllop.

Annons

Inger Andersson vet vad hon vill. Redan som tolvåring bestämde hon sig för att bli förskollärare och så blev det.

– Det kom en buss till Björktjära någon gång i månaden med några fröknar från Gävle. De pysslade med oss och det där tilltalade mig. Jag blev nog förtjust i någon av fröknarna och tänkte: sådan där ska jag bli!

Inger, som då hette Sundberg i efternamn, var en av de första att gå ut nioårig enhetsskola i Bollnäs, 1958. Sedan läste hon på läroverket men slutade i förtid.

– Jag sa till rektorn: Nu hoppar jag av. Va? sa han. Jo, för jag har fått praktikplats i Karlskoga sa jag.

Inger trivdes kanonbra och det blev praktik på flera orter. 1964 tog hon barnsköterskeexamen i Västerås och 1966 förskollärarexamen i samma stad. Då hade hon redan träffat sin Lennart.

Inger var engagerad i Baptistkyrkan som ungdomsledare redan hemma i Bollnäs och det fortsatte hon med i Västerås. Lennart var scoutledare inom samma organisation men de hade aldrig träffat. I augusti råkade han ut för en allvarlig mc-olycka utanför Enköping. När kyrkan skickade blommor skrev Inger också en hälsning.

– Men sedan kom han hem innan jul på kryckor och då träffades vi i kyrkan. Då sa det klick!

De förlovade sig till nyår 1964 och gifte sig den 27 juni 1966, bara en vecka efter Ingers examen. Då hade Lennart hunnit utbilda sig till rättare och de bodde i flera år på bondgårdar där han jobbade medan Inger jobbade på förskolor i närheten.

1970 gick flyttlasset till Västerås där Lennart hjälpte till på sin fars plåtslageri. Han drev sedan plåtslageriet i många år och sålde det först 2011. Då köpte de ett nyckelfärdigt hus på landet i Haraker, nära Skultuna.

– Här är det så skönt, blommor och vackra vyer och lugn och ro, tycker Inger.

Ibland kommer sönerna Hans och Lars och barnbarnen och hälsar på. Farfars sommarstuga i Görtsbo vid Herten har Inger överlåtit till pojkarna men kontakten med Bollnäs finns kvar. Där finns brorsan Anders och där finns gamla bekanta.

– Jag skulle inte kunna tänka mig att flytta tillbaka men jag känner ju att det är hemma ändå. Jag har fortfarande kontakt med mina gamla kompisar och vi skriver gärna brev till varandra.

Hur firar ni guldbröllopet?

– Det blir en liten kryssning på Mälaren. Sen i augusti åker vi till Isle of Man, Lennart är ju mc-tokig...

Hur har ni kunnat hålla ihop så länge?

– Tja, vi har ju lite lika intressen men samtidigt har vi inte hängt på varandra. Jag målar och håller på med sitt och Lennart håller på med sina motorcyklar. Här har han byggt en egen verkstad och precis köpt en ny Norton. Sen tycker vi ju väldigt mycket om varandra fortfarande. Det känns i bröstet när jag kommer hem och vi inte setts på ett tag. Då säger det klick igen.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons