Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Åberg – en boll- och dansman från Alfta fyller 60 år

/

Fotboll och dans var livet för Åke när han var ung. Det är det fortfarande, speciellt dansen; Åke är populär bugglärare. Dessutom har han blivit småbarnsförälder på nytt.

Annons

Åke Åberg är född i Alfta men familjen flyttade senare till Homna och han gick årskurs 1-6 i skolan i Voxnabruk. Sedan flyttade familjen till Viksjöfors.

– Då fick jag börja högstadiet i Edsbyn och där fick jag gå tillsammans med mina klasskamrater från Voxna så det var ju jättebra, säger Åke.

Direkt efter nian fick han jobb på Björkträ i Viksjöfors.

– Vi gjorde allt möjligt i björk: gardinstänger, gardinringar, ljusstakar... Jag var 16 när jag började och var kvar i 2,5 år.

Sedan flyttade familjen tillbaka till Alfta. Där fick Åke jobb ASA-sågen. Den gick i konkurs på 90-talet men lokalerna togs över av Alfta Skogstekniska och där jobbar Åke kvar som hyvlare än i dag. Trä har han jobbat med i hela sitt yrkesliv.

– Så jag har varit på samma arbetsplats sen jag var 19 år. De brukar säga att jag är en riktig träskalle...

Det kanske var en fördel när han var tuff försvarsspelare i Viksjöfors. Åke kom tidigt med i a-laget och slutade spela först när han var en bit över 40.

– Det året jag fyllde 16 så spelade jag både i a-laget och juniorlaget och ibland i b-laget också, minns Åke.

De andra killarna i laget spelade ofta ishockey på vintrarna. Men inte Åke. Han hade hittat ett annat stort intresse.

– Jag var nog bara 14-15 år när jag blev intresserad av dans. Då fanns ju Paviljongen i Viksjöfors och det var ett populärt dansställe. Jag var ju med i fotbollen och klippte fotbollsplanen så de brukade släppa in mig fast jag inte var så gammal.

Dansintresset tog över allt mer. Under många år var Åke ute och dansade i stort sett varje helg. I dag blir det inte lika ofta. Å andra sidan så dansar han kanske mer än någonsin eftersom han är danslärare på Nimbus dansklubb i Bollnäs, även om det är ett uppehåll just nu på grund av en skadad axel. Bugg är specialiteten.

– Det är så roligt för det har blivit mer och mer ungdomar på senare år. När vi har träningar på torsdagskvällar är det fullt i lokalen i Gärdegallerian. Det kan vara 50-60 personer där.

Inte för att Åke har några problem att fylla sin fritid ändå. Som snart 60-åring har han blivit småbarnsförälder på nytt och lilla Helen, 2 år, kräver sin tid.

– Det är faktiskt roligt och går riktigt bra, säger en nöjd Åke Åberg.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons