Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Åberg – en boll- och dansman från Alfta fyller 60 år

/

Fotboll och dans var livet för Åke när han var ung. Det är det fortfarande, speciellt dansen; Åke är populär bugglärare. Dessutom har han blivit småbarnsförälder på nytt.

Annons

Åke Åberg är född i Alfta men familjen flyttade senare till Homna och han gick årskurs 1-6 i skolan i Voxnabruk. Sedan flyttade familjen till Viksjöfors.

– Då fick jag börja högstadiet i Edsbyn och där fick jag gå tillsammans med mina klasskamrater från Voxna så det var ju jättebra, säger Åke.

Direkt efter nian fick han jobb på Björkträ i Viksjöfors.

– Vi gjorde allt möjligt i björk: gardinstänger, gardinringar, ljusstakar... Jag var 16 när jag började och var kvar i 2,5 år.

Sedan flyttade familjen tillbaka till Alfta. Där fick Åke jobb ASA-sågen. Den gick i konkurs på 90-talet men lokalerna togs över av Alfta Skogstekniska och där jobbar Åke kvar som hyvlare än i dag. Trä har han jobbat med i hela sitt yrkesliv.

– Så jag har varit på samma arbetsplats sen jag var 19 år. De brukar säga att jag är en riktig träskalle...

Det kanske var en fördel när han var tuff försvarsspelare i Viksjöfors. Åke kom tidigt med i a-laget och slutade spela först när han var en bit över 40.

– Det året jag fyllde 16 så spelade jag både i a-laget och juniorlaget och ibland i b-laget också, minns Åke.

De andra killarna i laget spelade ofta ishockey på vintrarna. Men inte Åke. Han hade hittat ett annat stort intresse.

– Jag var nog bara 14-15 år när jag blev intresserad av dans. Då fanns ju Paviljongen i Viksjöfors och det var ett populärt dansställe. Jag var ju med i fotbollen och klippte fotbollsplanen så de brukade släppa in mig fast jag inte var så gammal.

Dansintresset tog över allt mer. Under många år var Åke ute och dansade i stort sett varje helg. I dag blir det inte lika ofta. Å andra sidan så dansar han kanske mer än någonsin eftersom han är danslärare på Nimbus dansklubb i Bollnäs, även om det är ett uppehåll just nu på grund av en skadad axel. Bugg är specialiteten.

– Det är så roligt för det har blivit mer och mer ungdomar på senare år. När vi har träningar på torsdagskvällar är det fullt i lokalen i Gärdegallerian. Det kan vara 50-60 personer där.

Inte för att Åke har några problem att fylla sin fritid ändå. Som snart 60-åring har han blivit småbarnsförälder på nytt och lilla Helen, 2 år, kräver sin tid.

– Det är faktiskt roligt och går riktigt bra, säger en nöjd Åke Åberg.

Mer läsning

Annons