Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

800-meterslöparen Johan Henningsson har spurtat hem sin juristexamen

/

Han gillar att skriva och att springa. Hur går det ihop med en juristexamen? Jo, det gör det nog ändå. Prata med folk, analysera, skriva och vara uthållig är inte så dumt för en jurist.

Annons

Johan Henningsson hade ingen tanke på att läsa juridik. Han läste natur på gymnasiet, mest för att han inte visste vad han ville göra.

– Mest hade jag tankar på journalistik. Jag gillar det där med att prata med folk, skriva och göra kritiska analyser.

Efter studenten 2009 tog han ett par sabbatsår, jobbade som personlig assistent, skrev lite åt Bollnäs-Nytt, var lärare både på låg-, mellan- och högstadiet och lite gitarrlärare också.

När det var dags att söka till högskola var han fortfarande inne på journalistik men fick kalla fötter när han hörde om yrkets usla arbetsmarknad. Tanken att gå en lång utbildning och sedan kanske inte få jobb lockade inte. Bara någon dag innan det var dags att välja dök tanken på juridik upp. Johan såg likheterna: kunna skriva, ta folk, ställa de rätta frågorna...

– Det var en vändning på en femöring. Sedan har jag varit nöjd från första dagen. Jag träffade verkligen rätt där.

Det blev 4,5 år i Uppsala och pampig diplomeringsceremoni i domkyrkan nu i juni med hela familjen på plats. Direkt fick han jobb på en juristbyrå och jobbar just nu i Malmö. Han bor i Hörby tillsammans med flickvännen Stina Karlsson från Hällbo.

– Att vi bor i Hörby beror mycket på flickvännen. Hon rider och har sin häst uppstallad här.

Johan trivs bra på Malmökontoret där han jobbar med affärsjuridik, till exempel hjälper klienter att ta fram köpeavtal. Men i framtiden vill han också testa tingstjänstgöring i domstol och sedan kunna välja vilken sida av juridiken som han trivs bäst med.

Jämsides med studierna har Johan hela tiden fortsatt sin elitsatsning i löpning, trots vissa skadeproblem. 800 meter är favoritdistansen där han tidigare har ett junior-SM-guld och som bäst blivit 6:a på senior-SM. Han tävlar fortfarande för Stockholmsklubben Tureberg men tycker att träningsförhållandena är utmärkta i Skåne med fina grusvägar och naturreservat att springa i. Nu satsar han på SM.

– Det går i augusti i Sollentuna och där tänker jag ställa upp på 800 meter.

Bollnäs då? Nja, det blir inte jättemånga besök erkänner Johan.

– Det har delvis att göra med att många av mina gamla vänner numera finns spridda över hela Sverige.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons