Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år sedan Hillevi från Långhed blev Miss Universum

/

Den 23 juli 1955 kröntes Hillevi Rombin till Miss Universum i Long Beach, USA. Men rötterna fanns i Långhed utanför Alfta.

Annons

Hillevis pappa, Wilhelm, hade flyttat till Långhed för att bli konsumföreståndare. Han gifte sig med Anna från Näsbyn och de fick Hillevi 1933.

Familjen Rombin flyttade senare till Uppsala men de behöll en stuga vid Enstabosjön. Artisten Owe Thörnqvist har berättat att han var förälskad i Hillevi i sin ungdom. Hon inspirerade honom till låten "Svartbäckens ros" eftersom hon bodde i stadsdelen Svartbäcken.

Han var inte den enda som tyckte hon var vacker. Hon blev Fröken Sverige 1955 och fick åka till Long Beach, California, för att tävla i Miss Universum.

Efter kröningen den 23 juli skrev Ljusnan: "Hillevi från Alfta blev Miss Universum". Hon uppträdde i vit aftonklänning och blå baddräkt och sa, enligt Ljusnan, "med glädjetårar i ögonen":

– Detta var den största dagen i mitt liv.

Hillevi fick ett kontrakt med filmbolaget Universal-International och en garanterad talroll i filmen om Benny Goodman. Hon studerade skådespeleri med bland annat Clint Eastwood. Men det blev bara några småroller. Redan 1957 gifte hon sig och fick sex barn.

Yngste sonen Berndt hade flygcertifikat och bjöd 1996 mamma och pappa på en flygtur. Planet fick motorfel, störtade utanför Los Angeles och alla tre dog.

Men minnet av Hillevi från Långhed lever kvar. Hon ligger begravd på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles.

Mer läsning

Annons