Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett självklart yrkesval

/
  • Christian Broberg har tidigare vikarierat som kantor i Hudiksvallsbygdens församling.
  • Musiken är Christians stora intresse. Han blir inte bara Delsbos nye kantor, han tar även över ansvaret för kyrkokören, något som han ser framemot.

Musik är hans stora intresse och har alltid funnits med i hans liv. För tio år sedan början han vikariera som kyrkomusiker, och sedan i måndags är 34-årige Christian Broberg ny kantor i Delsbo församling.

Annons

Musiken har alltid funnits med som en självklarhet för Christian Broberg. Han började spela trummor när han gick på lågstadiet, och piano när han var i nio–tioårsåldern.

Visst har han väl lekt med tanken att syssla med något annat, och eftersom han är intresserad av språk gick han humanistisk linje på gymnasiet och läste ryska, italienska och franska. Men sedan tog intresset för musik över och direkt efter gymnasiet började han på folkhögskola och studerade musik.

Först ett år i Tranås, sedan ett år i Sjövik och till sist ett år i Bollnäs, innan han började på kantorsutbildningen i Mellansel.

Men redan 2005 började han vikariera som kantor i Hudiksvallsbygdens församling.

– Jag har trivts jättebra i Hudiksvall, det har varit både roligt och lärorikt.

I en tid när det sägs att det är allt svårare att locka yngre att utbilda sig till kyrkomusiker, så tvekade aldrig Christian.

– Jag har mer eller mindre vuxit upp i kyrkomiljön eftersom pappa alltid jobbat där. Jag trivs med att jobba i kyrkan, och eftersom musik är mitt största intresse så tycker jag att jobbet som kyrkomusiker är perfekt.

Kantorsutbildningen är 2,5 år om man läser på heltid, men Christian har valt att jobba samtidigt och läsa på deltid. Till sommaren räknar han med att ta examen.

För trots att han jobbat som kantor i tio år, finns det mycket nytt att lära sig, säger han.

– Jag har fortfarande mycket kvar att lära och jag vill hela tiden utvecklas som musiker. 

I kantorsutbildningen ingår även körsång, och som kantor i Delsbo församling tar han över ansvaret för kyrkokören, något som han ser fram emot mycket.

– Det ska bli jätteroligt att få träffa kyrkokören och arbeta med dem. Jag vill gärna göra sånt de tycker är roligt, och sånt jag tycker är roligt också.

I arbetet som kantor är det en fördel om man har en musikalisk bredd eftersom musikvalet kan variera mycket. Men det är också det som Christian tycker om med kantorsarbetet – variationen.

– Allt är beroende på vilka förrättningar man har, gudstjänster, dop, vigslar, begravningar. Det är lite av nya tider och det är lättare om man är flexibel. Det är inte alltid det finns noter till det de vill man ska spela utan man får lyssna på stycket via internet och ta ut låtarna på gehör. Då är det tur att jag inte är så notbunden.

Förutom musikintresset är det familjen, tvillingarna Ingrid och Anna, som fyller fyra år i oktober, och sambon Ann-Cathrin Larsson, som jobbar som integrationssekreterare med ensamkommande flyktingbarn på kommunen, som tar upp det mesta av Christians lediga tid. Och så familjens två katter.

Och Ingrid och Anna verkar fortsätta i pappa och farfars fotspår.

– De sjunger mycket, och tycker verkligen om musik.

Christian har bara hunnit jobba i Delsbo församling en knapp vecka, men han känner sig redan hemma.

– Det är en fantastiskt vacker kyrka, och alla jag har träffat har varit jättetrevliga. Kyrkan har en bra orgel och akustiken är fantastisk, så det känns verkligen jätteroligt.

Hans förhoppning är att få fortsätta hålla på med det han tycker är roligast, musik.

– Det känns som om jobbet är ärofyllt, som att det har betydelse, och det är vad jag tycker är viktigast.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons