Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En master för tenoren Markus

/
  • Markus Pettersson är van att stå på operascenen. Här sjunger han rollen som Turiddu i den italienska operan Cavalleria Rusticana.

Markus Pettersson har tagit masterexamen vid Operahögskolan.
Till hösten väntar jobb på Folkoperan, där han ska axla rollen som Gaston i La Traviata.

Annons

Rengsjös talangfulla tenor har tagit ytterligare ett kliv i karriären. Efter fem års studier vid Operahögskolan i Stockholm har han nu sin examen från masterprogrammet i opera, med inriktning sång.

– Det är ett fint bevis på avslutade studier och är säkert bra att ha med sig någon gång i framtiden. Även om jag inte är särskilt sugen på att forska inom sång eller att studera vidare. Nu tänker jag prova mina vingar i arbetslivet, säger han.

Han säger att det viktiga är att han är duktig på sitt musikaliska hantverk och att han kan visa det vid audition. Det väger tyngre än själva examensbeviset.

Markus Pettersson antogs till Operahögskolan efter en veckas audition. Varje år får runt åtta sångare plats på kandidatprogrammet och fem på masterprogrammet.

– Det är en väldigt liten skola med strax under 40 elever räknat på både kandidat- och masterprogrammet. I min senaste klass studerade jag med fyra sopraner.

Han beskriver de fem åren vid skolan som väldigt varierande och spännande, med både oregelbundna tider och planerade lektioner, produktioner, egen instudering och övningar.

– Operahögskolan har såklart varit en ypperlig plats att utveckla mitt instrument och min scenperson vid, men jag har också träffat många vänner för livet och lärt mig mycket av dem.

Vad har varit mest lärorikt?

– Jag har fått ut mest av de större produktionerna och avslutningsprojekten. När man arbetar med verk en längre tid och sedan har föreställningar ger det många tillfällen att finslipa den aktuella rollen. Att ha flera föreställningar på något är ett bra tillfälle att hitta nya djup och vinklar i ens konstnärskap.

Markus Pettersson fick upp ögonen för opera när han gick estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Men det dröjde till studierna vid Vadstena folkhögskola innan intresset tog fart på allvar.

Vad är det som du älskar med opera?

– Det finns så mycket att älska. Konstformen omfattar så mycket, från det sceniskt teatrala, musiken, scenbilden och scenografin som smälter samman till en unik upplevelse.

Han förklarar att det finns en outtömlig källa med material, tolkningar, tradition och nyanser att gräva i.

– Opera för mig är som bäst när alla komponenter smälter samman och musiken på toppen bär verkets känslor genom alla sköldar rakt in i hjärtat.

Markus Pettersson är mycket nöjd med sin masterexamen.

– Det känns jättebra. Om jag räknar med grundskolan har jag studerat i 20 år. Av dem är elva år med sång- och musikinriktning, så jag är peppad på yrkeslivet.

Närmast väntar jobb på Folkoperan och rollen som Gaston i La Traviata.

– Sen har jag förhoppningsvis jobb i två år framöver, men det är inget jag kan avslöja förrän alla kontrakt är påskrivna. Men det känns lovande och jag är fortfarande ung i operabranschen, så det blir till att jobba på och se vart det leder, säger Markus Pettersson.

Mer läsning

Annons