Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma spelar teater i en annorlunda miljö

/
  • I Trolska skogen står Stor-Putte och fen Gullfina försöker att klura ut svaret på jätten Hjärtegulls fråga.
  • Fen Gullfina och Stor-Putte och delar ut minnespärlor för att besökarna ska komma ihåg dem när de försöker att svara på jätten Hjärtegulls fråga

Emma Rask Sundberg älskar att spela teater och spenderar för femte året i rad sommaren i trolska skogen, Mellanfjärden.
– Att få skådespela och träffa barn varje dag är så roligt, man får så himla mycket tillbaka.

Annons

Emma Rask Sundberg, 19 år, har spelat teater så länge hon kan minnas och har sedan hon var nio år gammal varit med i Hudiksvalls arbetarteater. När det var dags att börja gymnasiet blev det en besvikelse då estetprogrammet med inriktning teater precis lagt ner de år Emma skulle börja. Men eftersom hon var inställd på att gå på Broman gymnasiet valde hon i stället att gå samhällsprogrammet.

Sommaren innan hon började gymnasiet följde Emma med en vän till en repetition av Trolska skogen i Mellanfjärden, där de övade inför den snart kommande premiären. Emma fick testa att vara med som skådespelerska och Helan Brusell, verksamhetsledare för Trolska skogen tyckte att Emma var en naturbegåvning.

– Jag minns att Emma hade följt med en vän till henne som skulle vara med i sommarens föreställning. Emma var så himla ung, men när hon fick vara med och spela satte hon allting på en gång, alla repliker, allting. Hon klev in i skogen och var så självklar. Hon är stark, rak och begåvad, berättar Helena Brusell.

Emma fick vara med under premiärdagarna och det slutade med att hon stannade kvar hela sommaren. Nu är emma inne på sitt femte år i Trolska skogen och hon tycker fortfarande att det är jätteroligt att få spela teater hela dagarna.

I trolska skogen går man på ett äventyr i en skog full av sagoväsen, med allt i från häxor och trollkarlar till älvor och troll. Emma spelar olika karaktärer och älskar det hon gör.

– Karaktärerna är så himla roliga att spela, man får agera alltifrån jättesnäll fe till ond och galen häxa. Dagarna går så fort för att vi har så himla roligt. Vi är ett roligt gäng som jobbar här och vi alla känner varandra väldigt bra. Det är jättebra stämning både mellan skådespelarna men också mellan besökarna, berättar Emma.

Emma minns tillbaka tills när de startade för fem år sedan.

– Då var vi fyra skådespelare, i år är vi runt arton stycken. Den här sommaren har det verkligen slagit till, vi har som mest haft 1 170 personer på en dag så nu har man blivit van vid en större publik. Det är inte bara svensktalande besökare så ibland får man prata engelska, det är många ord som är svåra att översätta, men det har gått bra man får improvisera, säger Emma och skrattar.

Att vara ute i ur och skur är inte alltid lätt men Emma tycker att den annorlunda miljön är fantastisk att arbeta i. Hon uppskattar att få vara utomhus hela dagarna och göra något hon verkligen tycker om.

– Att få skådespela varje dag är så roligt, det händer alltid någonting. Det är verkligen interaktiv barnteater. Det är väldigt stimulerande och alla scener blir olika, man vet aldrig vad barnen ska säga. De pratar med oss och ger egna förslag så man improviserar hela tiden, det är verkligen jättekul. Ibland är det svårt att hålla sig för skratt när barnen är så engagerade.

Men det är inte bara barn som går på äventyr i skogen, det är personer i alla åldrar och Emma tycker att det är roligt att få agera för alla oavsett ålder.

Emma känner att hon har utvecklats som skådespelare under åren i Trolska skogen, och har blivit mer bekväm och trygg i att prata inför människor. Hon ser det som en bra träning i teater och skådespeleri.

– Jag har även blivit bättre på att improvisera och anpassa mig till olika situationer, i vanlig teater har man oftast ett manus man följer men i Trolska skogen kan det bli lite hur som helst beroende på vad publiken säger.

För några år sedan var Emma inställd på att i framtiden göra skådespelarkarriär men i dag är hon inte lika säker.

– Jag hade tankar på en skådespelarkarriär men det känns som att jag måste tänka lite realistiskt. Jag är sugen på att prova yrket lite mer, kanske praktisera någonstans eller gå teater på en folkhögskola. Jag känner många som har gjort det och det ska tydligen vara väldigt lärorikt. Men det är lösa planer, jag tar det lite som det kommer. Det är så mycket jag vill göra, säger Emma och skrattar.

Emma vill gärna resa utomlands och se sig omkring, kanske till Asien, men hon har även funderingar på att flytta till Stockholm.

Även om Emma i framtiden inte skådespelar till yrket kommer hon att fortsätta med teater på fritiden, och kanske får vi se henne också nästa sommar i Trolska skogen.

– Om jag är på hemmaplan nästa sommar så vill jag absolut återvända till Trolska skogen, men det beror på vad jag har för mig då.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons