Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbytjejen Golnaz om sin biståndsresa: "Jag vill bli en brygga mot öst"

När vi möttes i maj skulle hon just ge sig av. Efter ett två månader långt biståndsprojekt i hemlandet Afghanistan, är Golnaz Khairkhah tillbaka i Bollnäs. Till jul väntar ännu en resa.

Annons

Se Golnaz egen film om resan:

Golnaz Khairkhah plockar fram sin mobiltelefon. Pekfingret studsar över den upplysta displayen när hon bläddrar bland videoklippen. Nötta stenfasader utan varken dörrar eller golv vittnar om otaliga familjers verkligheter. Och barnen är alltid där.

– När jag träffade de här människorna kände jag mig så otroligt långt borta från mitt hemland.

Vi sitter med våra huvuden tätt ihop, båda lika försjunkna i Golnaz mobiltelefon. Liksom många andra ungdomar i korridoren på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, får den fyrkantiga skärmen i handen allt fokus. Men den här gången är det varken instagram eller Snapchat som fångar vårt intresse. Golnaz Khairkhahs biståndsprojekt i hemlandet Afghanistan är noggrant dokumenterat.

Läs också: Edsbytjejen Golnaz kämpar för unga tjejers rättigheter i Afghanistan

Golnaz Khairkhah har sitt urspruing i Afghanistan, växte upp i Iran och bor idag i Edsbyn.

Det har snart gått fyra månader sedan vi sågs sist. Då skulle gymnasieeleven Golnaz just ge sig iväg på den två månader långa resan. Ett projekt som 20-åringen både samlat och sökt pengar för. Syftet har främst handlat om att bistå med skolmaterial till barn i allmänhet, och flickor i synnerhet. Men väl på plats i Kabul köpte Golnaz också med sig flera säckar med bönor, ris och mjöl.

– Jag fick tips från vänner vilka områden och familjer som var som mest utsatta. Och då gick jag dit. Jag gav barnen skolböcker och pennor, och deras föräldrar fick torrvaror.

När vi sågs sist pratade vi en del om hur du föreställde dig hemlandet. Vad kände du när du klev av flygplanet?

– Jag var mer rädd än vad jag först trodde. Jag kunde inte sova på nätterna föratt jag kände mig rädd och i början var jag rädd för att gå på gatorna. Det var mycket farligt för mig att åka till Afghanistan, men jag gjorde det ändå för att jag som ung tjej vill uppnå mitt mål.

Du kan påpeka det oxå att jag hyrde ett rum med hjälp av FN,där ingen kände mig och bodde där under min resa.

Läs också: Hudiksvallsbon i flyktinglägret: "Första dagen var en kulturchock"

Med på resan fanns Golnaz man. Han är tandläkare och här lär han barn i fattigare familjer att borsta tänderna korrekt.

Kriget i Afghanistan tvingade Golnaz familj att bosätta sig i Iran. För några år sedan flyttade de till Sverige, men drömmen om att återvända och göra skillnad i hemlandet, har funnits med Golnaz sedan barnsben. Hon letar fram en bild i kamerarullen på mobilen och zoomar in.

– Den här tjejen är 18 år. Hennes föräldrar har aldrig vågat släppa iväg henne till skolan på grund av talibanerna. Det är farligt för en flicka att ta sig dit själv. Hon kan bli bortrövad eller träffas av en explosion. Eftersom hon inte har någon utbildning kommer hon snart bli bortgift. Jag funderar mycket på om jag hade varit i hennes situation om jag bott kvar.

Läs också: Arbrås befolkning minskade med 1 000 personer på 20 år – men nu ökar antalet invånare

Golnaz läser vård och omsorg på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Afghanistan är ett stort land med många fattiga och utsatta, känns det inte hopplöst att försöka hjälpa till?

– Fast jag tänker inte så. Min familj fick hjälp av FN att ta sig till Sverige. Vi var bara en familj av många, men det har gett mig möjlighet att göra den här resan och hjälpa andra familjer. Jag hoppas att detta ger dem kraft till att vilja göra något för sina medmänniskor. Allting hänger ihop.

Till jul blir det ytterligare en resa. Golnaz Khairkhah drar upp blixtlåset på axelväskan och fiskar upp ett dussin pärlarmband. Ordet Flicka är inristat i svarta och röda stenar. Golnaz har gett kvinnor i Afghanistan pengar för att tillverka armbanden, och nu säljer hon dem för 100 kronor styck i Sverige. För pengarna ska hon köpa mer skolmaterial till just flickor. Golnaz brinner för jämställdhet.

– Sedan ska jag göra återbesökt i de familjer som jag hjälpte, säger hon och fortsätter:

– Jag vill bli västs brygga mot öst.

Målet är att sälja 800 armband fram till jul.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn