Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikprofilen Tommy Näsmark har avlidit: "Han ville verkligen sätta Hudiksvall på kartan"

/

Tommy Näsmark, har avlidit i en ålder av 63

Annons

– Bildad, berest, världsvan, analytisk, klarsynt och visionär. Hans integritet, hans ständigt glada humör. Man skrattade alltid och hade det väldigt trevligt med Tommy, säger en nära vän om Tommy Näsmark till helahälsingland.se.

Tommy Näsmark föddes i Hudiksvall, men familjen flyttade snart till Edsbyn där Tommys intresse för sport väcktes. När han skulle börja i åttondeklass flyttade familjen tillbaka till Hudiksvall.

Det var där i åttondeklass på Östra skolan som Tommy Näsmark träffade en av sina äldsta och närmaste vänner, Anders Fagerström.

– Han ville alla väl. För mig är det en stor förlust, vi hade känt varandra så länge. Det stämde oss i mellan. Vi var tillsammans i skolan och på fritiden. Vi jagade efter och var kär i samma tjejer. Även som vuxna har Tommy alltid funnits för både mig och min fru Eva, säger Anders Fagerström.

Efter skolgången på Östra skolan började Tommy Näsmark på Läroverket, där han gick en termin innan Kristinebergskolan, nu Bromangymnasiet, stod färdigbyggd.

Efter studenten fick Tommy Näsmark jobb på Sportkompaniet och jobbade därefter på H&M i både Hudiksvall och Stockholm, innan han började på Telia, dåvarande Telegrafverket. Jobbet tog Tommy runt om i Sverige då han var med och startade upp dagens Telia-butiker.

Efter sin tid hos Telia flyttade Tommy tillbaka till Hudiksvall där han bland annat arbetade på CUL och senare Destination Glada Hudik.

– Tommy ville verkligen sätta Hudiksvall på kartan, säger hans systerdotter som stod sin morbror nära.

– Han hade en förmåga att se Hudiksvall utifrån, som människor som bor i Hudiksvall men aldrig har lämnat staden normalt inte gör. Han ledde utvecklingen av Destination Glada Hudik med kunskap och känsla för vad den "nya turismen" behövde, för att locka fler besökare till Hudiksvall, säger en nära vän till Tommy Näsmark till helahälsingland.se.

Tommy Näsmarks engagemang i Hudiksvalls kommun passerade inte oberört.

– Han var ute och föreläste mycket, samlade uppgifter kring handeln och besöksnäringen. Han ville att vi skulle samarbeta med varandra. Han vurmade för Hudiksvall, säger Anders Fagerström.

Vidare berättar han att Tommy Näsmark i många år jobbade med Stadsfesten, vid sidan av Stefan Friberg. Han hade även ett finger med i invigningen av sportparken där han även var konferencier, likaså vid firandet av Östra skolans 100 årsdag.

– Han engagerade sig väldigt mycket. Han var påläst och samhällsengagerad, politiskt engagera och nyfiken på vad som hände runt omkring, speciellt i kommunen. Han månade om stadens utveckling, säger Anders Fagerström.

Tommy Näsmark hade även ett intresse för den lokala sporten och var en trogen supporter av Hudik hockey. Han var även själv aktiv och utförsåkning samt golf var något han gärna ägnade sin fritid åt.

Musik och sång var också något som låg Tommy Näsmark varmt om hjärtat. Under sina unga år var han med i kören Runes Röstresurser samt Jakobskören. På senare år var han med i Nordanstigs manskör.

De stora musikidolerna var bandet Chicago.

– Tommys svåger är pilot, så när Chicago skulle uppträda på Pite Havsbad tog de tillsammans ett mindre transportplan och åkte ifrån Stockholm till Piteå för att se dem, berättar Anders Fagerström.

Tommy Näsmark är saknad av sin familj och sina vänner.

– Med vissa känner man att det stämmer. Vi hade samma värderingar och pratade samma språk. Det stämde. Han var en fin kompis, säger Anders Fagerström.

Läs Tommy Näsmarks insändare: Hudik hetast i sommar

Läs även: Destination Glada Hudik får pengar

Läs även: Glada Hudik ska bli gladare

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons