Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herbert Solh, Alfta, har avlidit

/

Herbert Sohl, Alfta, har avlidit i en ålder av 92 år. Han växte upp på Alfta finnskog och älskade att återvända dit, inte minst till sin stuga på ön.

Annons

Herbert Sohl var född 1925 och uppvuxen i Hibo, inte långt från Skålsjön på Alfta finnskog, där föräldrarna hade ett småbruk med några kor och hästar. Efter skolan fick han tidigt ge sig ut och jobba med kolning och hästkörning i timmerskogen. Det blev många kvällar och nätter i skogskojor under vintrarna.

– Kolbullar pratade han mycket om. Det var det de levde på i skogskojorna, säger dottern Cia Sol.

1951 fick Herbert anställning som lastbilschaufför åt åkeriägaren Holger Jonsson i Skräddrabo. Där körde han timmerbil fram till 1969 när han fick jobb på ÖSA i Alfta. Här fick han köra långtradare med maskiner runt hela Sverige. Han jobbade åt ÖSA till sin pensionering.

Hustrun Ruth kom från Hässja, Alfta. Paret gifte sig 1961 och flyttade till Munka i Skålsjön. Där föddes så småningom barnen Roy och Cia.

1971 flyttade familjen till ÖSA:s fritidsanläggning Skålsjögården där de fick bo på övervåningen. Herbert blev vaktmästare för fastigheten, skottade snö och körde upp skidspår med mera.

I början på 80-talet flyttade familjen till en gammal bondgård i Näsbyn, Alfta, som de hyrde. På så sätt fick barnen betydligt närmare till skolan. Här bodde de till 1986 då de köpte ett hus på Åsvägen i Alfta, där Herbert bodde kvar tills precis innan sin bortgång.

Men barndomens hembygd betydde hela livet mycket för Herbert. Här älskade han att plocka hjortron och att vara i sitt fritidshus som han själv renoverat upp.

– Stugan på Granön på Mållången, det var hans paradis på jorden, säger dottern Cia.

Under många år var han engagerad i bygdegårdsföreningen i Skräddrabo. Tillsammans med goda vännerna Hilding och Ors-Emil arrangerade han under 70-talet gammeldanser som lockade folk från stora delar av Hälsingland och Dalarna.

Han ställde också upp när det behövdes parkeringsvakter i Forsparken eller någon som körde lastbil under karnevalen i Alfta eller som funktionär under skidtävlingar i Skålsjön. Över huvud taget var han intresserad av idrott och hejade speciellt på Edsbyn i bandy.

Cia Sol minns en far som älskade att vara ute i trädgården och gärna tog en cykeltur. En man som jobbade hårt med kroppen och delvis blev utsliten, men som också fick ett långt, bra liv.

Herbert Sohl blev 92 år. Hans närmast anhöriga är hustrun Ruth, sonen Roy samt dottern Cia med sambo.

Mer läsning

Annons