Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mångsysslare har gått ur tiden

/

Författare, filmare, journalist, globetrotter... Finn Rideland hann med mycket i sitt liv. Ständigt lika nyfiken på livet antingen det fanns på Nya Guinea eller på Finnskogsmuseet i Skräddrabo.

Annons

Finn Rideland föddes i Falun 1932 och hann bo på många platser i sitt liv. Ändå var nog Kilafors mest hemma och han bodde på Hällagården innan han gick bort den 5 juni.

Redan som 16-åring gick han till sjöss och utlandsresor kom att prägla en stor del av hans liv. Som journalist fick han göra en reportageresa till Nya Guinea och hans debutbok, Papuas hjärta från 1962, handlar om hans upplevelser där. Det har blivit ett 20-tal böcker om olika ämnen sedan dess och lika många filmer.

Tillbaka i Sverige fortsatte Rideland jobba som journalist, bland annat som telegramredaktör på gamla Aktuellt. På Sveriges Radio gjorde han både musikprogram och utlandsreportage. Erfarenheterna gjorde att han fick jobb som informationsofficer åt FN-trupperna på Cypern 1968-1970 (vilket ledde till boken Den kluvna ön 1971) och vid katastrofhjälp i Peru 1970-1971.

I början på 80-talet flyttade Rideland hem till Kilafors. Här började han intressera sig för traktens natur, djurliv och historia. Han engagerade sig i hembygdsföreningen och var en av dem som låg bakom det som blev naturreservatet vid Kölberget.

1982 kom boken Smultronlandet där han skildrar de invandrande finnarnas kolonisering av skogstrakterna. Genom det intresset kom han i kontakt med Maths Östberg, något som ledde fram till öppnandet av Finnskogsmuseet i Skräddrabo 1986 och ett långt samarbete. Östberg minns en man som var nyfiken på livet.

– Ja, han var en driven man med stor livserfarenhet. Alltid lika nyfiken på folk och kulturer från hela världen. Han var mycket social och kunde mycket, säger Östberg.

Initiativet till Finnskogsmuseet var Finn Ridelands, enligt Östberg. Rideland hade redan tidigare haft planer på ett museum, bland annat i Åmot i Gästrikland, men det blev till slut Skräddrabo, på Alfta finnskog, och där finns det kvar än i dag. När storhärsan byggdes på tomten utanför så invigdes den självklart av Rideland.

2003 tilldelades Finn Rideland Bollnäs kommuns kulturpris (tillsammans med Anna-Clara Tidholm) med motiveringen: "Till en skapande författare, skribent, filmare och dokumentatör – till en man med bygden i sitt hjärta". I samband med det berättade Rideland för Ljusnan om hur åren i Papua Nya Guinea strax innan landets frigörelse från Australien präglat honom.

– Minnena därifrån lever jag med både på gott och ont. Det har satt djupa spår både hos mig själv och i mitt författarskap.

Finn Rideland blev 84 år gammal.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons