Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Yngve Svedjevik

/


Yngve Svedjevik avled den 4 juli i en ålder av 80 år.

Annons

Han var född i Bytorp, Segersta, som den tredje i en syskonskara på nio. Familjen flyttade snart till Svedja där Yngve växte upp.

Efter sexårig folkskola började Yngve jobba med skogs- och flottningsarbete och hjälpa till hemma på gården. Han gifte sig 1960 med Nanny Engberg från Landa och de flyttade till Lantbacken i Landa, Segersta, där de fick dottern Margareta.

Tillsammans med brodern Göte startade Yngve Svedja Mekaniska Verkstad i föräldrahemmets före detta lagård. Företaget tillverkade stegar, trappor, balkonger med mera och bröderna blev ett väl sammansvetsat arbetslag.

Yngve pensionerade sig 1992 på grund av krånglande knän. Han fick då mer tid för sina intressen, till exempel snickeri och gamla bilar. En DKW från 1939 totalrenoverade han två gånger sen den brunnit efter den första renoveringen. Foto var ett annat stort intresse, ofta bilder från Härjedalsfjällen där han gärna semestrade såväl sommar som vinter. Sista resan dit gick i september 2014.

Sedan ungdomen var Yngve engagerad i Segersta missionsförsamling. Han var i flera år ungdomsledare både där och i Korsdraget, ett samarbete mellan kyrkan och Bollnäs kommun. Inom den ideella föreningen RIA/Hela människan i Bollnäs var han en ledande kraft i många år.

Stugan på Liljeholmen i Bergviken låg honom varmt om hjärtat. Han tyckte om att baka, plocka bär och svamp, odla och plantera i trädgården, båtliv och skoteråkning.

Han var en man som hann, orkade och fann glädje i mycket. Och som med sitt intresse för människor och sin kloka och inkännande personlighet kom att betyda mycket för många.

Yngve Svedjeviks närmast anhöriga är hustrun Nanny, dottern Margareta och barnbarnen Roseanne och Ellen.

Mer läsning

Annons