Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Nils-Olof Birgerson

Nils-Olof "Nils" Birgerson, Bollnäs, avled den 14 november i en ålder av 91 år.

Annons

Han var född och uppväxt i Alfta på gården Skräddra, som låg på den plats Alftaskolan är belägen i dag.

Nils Birgerson växte upp med en äldre bror och på gården fanns många husdjur, som bland annat katt, får och kaniner. Under uppväxten var han också aktiv idrottare i Alfta GIF.

1941 tog han examen i Bollnäs efter fyraårig realskola. Under vinterhalvåret 1941-1942 fick han möjlighet att praktisera vid Handelsbanken i Alfta, där fadern Birger Hansson var kassör.

Nils var samtidigt biografvaktmästare i Alfta med ansvar för eldning och övrig fastighetsskötsel. Han läste även bokförings- och handelskurser genom självstudier hos Hermods.

Praktiken på banken i Alfta blev början på en livslång yrkeskarriär, med många förtroendeuppdrag, inom Handelsbanken. Efter tre månader på kontoret i Sandviken blev han i slutet av 1942 anställd vid kontoret i Bollnäs.

Under sina 50 år inom Handelsbanken arbetade Nils Birgerson vid kontoren i Bollnäs, Söderhamn, Hofors och Alfta. Han var tillfällig kontorsföreståndare i bland annat Bollnäs, Edsbyn, Delsbo, Järvsö och Kilafors och han var under en period utlånad till Handelsbanken i Holmsveden, Bjuråker och Färila.

Den längsta perioden arbetade han på banken i Alfta, först som tillförordnad kontorsföreståndare och mellan 1953 och 1958 som ordinarie föreståndare.

Nils Birgerson flyttade därefter till Stockholm för arbete som revisor vid Handelsbankens centrala revisionsavdelning. I arbetet besökte han bankkontor i Sveriges alla landskap utom Blekinge, Närke, Halland och Öland. Det blev resor från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Under åren i Stockholm var han också kontrollör och chef för revision och inventeringar i Västerås och Örebros distrikt.

Den 28 februari 1959 gifte sig Nils Birgerson med Ruth Jonsson från Sörbo, Bollnäs och i april 1961 föddes deras son Göran.

Tre år senare lämnade familjen Stockholm och bosatte sig i Gävle. Nils Birgerson fortsatte som kontrollör och som chef för revision och inventeringar, denna gång i Gävledistriktet.

1972 tillträdde han som revisionschef för Handelsbankens nybildade region södra Norrland, som omfattade norra Uppland, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Jämtland, Härjedalen och Dalarna. Den befattningen hade han i 17 år.

Under de tre sista åren, fram till pensioneringen 1992, granskade han kommunala krediter och föreningskrediter.

Som nybliven pensionär tillbringade Nils Birgerson och hans hustru mycket tid på hennes föräldragård i Sörbo. 1995 flyttade de till en bostadsrätt i Bollnäs, där han engagerade sig i bostadsrättsföreningen, bland annat som vice ordförande. Han var även aktiv i Odd Fellow sedan 1957, med medlemskap i loger i Bollnäs, Stockholm och Gävle.

Nils Birgerson tyckte om att cykla och åka längdskidor för att hålla sig i form. Det gjorde han bland annat under en årlig vecka i fjällen.

På äldre dar trivdes han med att tillverka spånkorgar och bada bastu på fredagar med grannarna på Långnäsvägen. Han var mycket barnkär och i december 2014 fick han vara med om att familjen utökades med barnbarnsbarnet Meja.

Nils Birgerson blev änkeman 2007. De sista åren var han rullstolsburen efter en fallolycka och var bosatt på Gutenbergs äldreboende.

Hans närmast anhöriga är sonen Göran med sambo Ann-Cathrine, barnbarn och barnbarnsbarn.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons