Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Maud Berglund

/

Maud Berglund, Bollnäs, avled den 12 januari, 85 år gammal. Hon var född i Hagalund i Solna och hette Åkerblom som flicka.

Annons

Maud Berglund växte upp ett stenkast från den välkände konstnären Olle Olssons hus i Hagalund. Det inspirerade Maud, som själv målade i unga dar och som utvecklade ett livslångt intresse för konst.

Tillsammans med maken Bengt Berglund var hon med och grundade Bollnäs konstförening. De hade en period en av de största privata samlingarna av Mårten Anderssons målningar.

Maud träffade blivande maken Bengt, från Stora Tuna, när de båda var ungdomsledare inom Baptistkyrkan. De vigdes i Gamla Uppsala kyrka 1952.

Maud Berglund kom till Bollnäs när maken startade begravningsbyrå på Trädgårdsgatan i centrum i mitten av 1950-talet. Maud var utbildad lärare och speciallärare och var till en början verksam vid Broskolan.

Efter tjänsten vid Broskolan blev hon speciallärare vid Kilbergsskolan. Hon stannade kvar i skolans värld fram till pensioneringen, bland annat som bibliotekarie på Gärdesskolan. Under sina yrkesår var hon fackligt aktiv i Lärarförbundet.

Under 1970-talet köpte makarna Berglund hus på Edelsbergsvägen, där de bodde fram till Bengt avled. Maud flyttade då till en lägenhet på Långgatan i Bollnäs.

Maud Berglund var med i en grupp som kallade sig Tältgänget och som umgicks nära. I det gänget fanns flera Bollnäsprofiler och hon blev känd för sin humor och sina stora hattar.

Sedan ett par år tillbaka bodde Maud Berglund på äldreboendet Hamrelund.

Hennes närmast anhöriga är två döttrar och en son, svärdotter, barnbarn och en syster.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons