Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Marjatta Tervo

Marjatta Tervo, Lieksa, Finland, har avlidit i en ålder av 81 år.

Annons

Marjatta Tervo, född Lampén, var född i Pankakoski, Finland, i en syskonskara på fyra.

Eftersom familjen bodde så nära ryska gränsen fick den evakueras inåt landet under Finlands vinterkrig med Sovjetunionen 1939-40. Under fortsättningskriget hamnade Marjatta Tervo och syskonen Eira och Pertti 1942 som krigsbarn i Sverige hos makarna Herman och Stina Wennberg som drev konditori och bageri i Färila.

De två systrarna kom också senare i livet att arbeta på konditoriet eftersom de blev kvar i Färila under stor del av uppväxten mycket beroende på moderns bortgång.

Marjatta Tervo var det enda av syskonen som bosatte sig i Finland. Hon gifte sig 1954 med Kalevi Tervo från hembyn och makarna bosatte sig där i Pankakoski. De fick sedan barnen Kari och Kristiina.

Handlingskraftig, engagerad och omtänksam är passande omdömen om Marjatta Tervo som under stor del av sitt liv arbetade på pappersbruket i Pankakoski. Hon var bland annat fackligt och politiskt engagerad samt hade också en tid uppdrag i en lokal sparbanksstyrelse. Under en kortare period drev Marjatta Tervo en grillbar i staden Lieksa där hon bosatte sig under slutet av sitt liv.

Marjatta Tervo blev änka 1978. Några år senare sålde hon makarnas hus och köpte fritidshus, något som var ett kärt intresse så länge hälsan medgav det. Marjatta Tervo behöll genom åren kontakten med Färilabygden och gjorde flera resor dit, den sista 2006.

Närmast sörjande vid Marjatta Tervos bortgång är de två barnen med familjer.

Mer läsning

Annons