Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall Lennart Larsson

/

Lennart Larsson, Kilafors, avled den 19 januari i en ålder av 86 år.

Annons

Han var starkt förknippad med ELE Trävaru i Kilafors, som han började arbeta för i december 1955. Han gick senare över till Kilafors Trävaru AB.

Lennart Larsson blev anställd av ägaren Ewald Larsson för att sköta försäljningarna åt ELE, som under en period var bland landets mest lönsamma. Lennart hade erfarenhet av försäljning sedan tidigare och hade redan byggt upp goda kontakter på hemmamarknaden och i Holland, England, Danmark och i Tyskland.

De första två åren skötte han bokföringen och avlöningarna till alla som jobbade i företagets skogar. Vid den tidpunkten hade han och hustrun Clary bosatt sig i Kilafors, i ett hus på Hälla. Lennart hade gift sig med Clary, född Näsström, 1950 och tillsammans fick de tre barn.

Affärerna gick bra i slutet av 1950-talet och anläggningen kompletterades med råsortering, justerverk och torkar. Dessutom upprättades en trädivision med sågverk i Kilafors, Edsbyn, Hissmofors, Mockfjärd, Dynäs, Ramvik och Boden samt en fiberfabrik i Johannedal.

Under 1980-talet lämnade Lennart Larsson sin anställning för att starta eget som trävaruagent. Han jobbade ända upp till 76 års ålder med egna affärer i Europa.

Lennart Larsson kom in i sågverksbranschen redan efter folkskolan och började på råsorteringen hemma i Holmsund, Västerbotten, där han växte upp.

Efter realexamen på NKI-skolan – och studier vid Handelsgymnasiet i Umeå – blev det en tid som korrespondent åt försäljningschefen för trävaror i Iggesund. Där blev hans uppgift att stenografera ned diktamen från chefen och skriva ut det på maskin.

Lennart Larsson var en entreprenör sedan barnsben. Då var han med och bildade Erikdals idrottsklubb, med ett 20-tal medlemmar och med ett eget klubbmärke som han hade beställt från Stockholm. Föreningen hade klubbmästerskap i längdhopp, tresteg, höjdhopp, stavhopp, löpning, backhoppning och skidåkning.

Lennart var mest intresserad av fotboll och skidåkning. Som 14-åring fick han plats i IFK Holmsunds juniorlag i fotboll, som vann distriktsmästerskapet 1947.

Senare i livet tog golf över som främsta intresse. Han började spela golf när Bollnäs GK bildades 1963 och han kammade hem 13 klubbmästerskap.

Lennart Larsson var även engagerad politiskt. Genom åren satt han som ledamot för Moderaterna i kommunstyrelsen i gamla Hanebo kommun och i Bollnäs. Han satt även ett antal år i Bollnäs Bostäders styrelse och var ordförande i Kilafors IF i cirka tio år under 1970-talet.

Hans närmast anhöriga är makan Clary och tre barn med familjer.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons