Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall, Karin Andersson, Järvsö

Karin Andersson, Järvsö, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är sönerna Anders och Per med familjer, samt två systrar.

Annons

Karin Andersson var född i Seattle, USA, dit hennes föräldrar hade emigrerat 1923. Pappan började jobba som skogsarbetare i Klippiga bergen och slutade som hotellägare i Seattle. När Karin var ett år återvände familjen till Sverige då farfadern dog och Karins pappa behövdes hemma på gården i Järvsö.

Karin gick sexårig folkskola och jobbade sedan hemma på gården tills hon 1949 gifte sig med Tage Andersson från Nilslars i Förnebo, Järvsö. Samma år föddes sonen Anders och 1954 sonen Per.

1957 flyttade familjen till Ässjö i Hassela där de arrenderade ett litet jordbruk. 1960 blev maken Tage rättare åt skogsbolaget Strömsbruk AB på Franshammars gård, där Hasselakollektivet ligger i dag. Det jobbet hade maken fram till 1967 när de köpte gården Pallars i Hiklack av Karins föräldrar, och flyttade tillbaka till Järvsö.

På Pallars bedrev de mjölkproduktion med ett för den tiden stort djurbestånd, 40 mjölkkor. Äldsta sonen byggde en villa bara några hundra meter från gården dit Karin och maken Tage flyttade när sonen tog över jordbruket. Inte långt senare, 1988, blev Karin änka då maken hastigt avled, endast 63 år gammal. Karin bodde dock kvar i villan ända fram till 2013 då hon flyttade till Björkbacka i Järvsö där hon bodde ända fram till sin bortgång.

Förutom gården, som upptog det mesta av hennes tid, hade hon alltid tid med att väva. Det stod alltid en vävstol uppe där hon vävde mattor, dukar och gardiner som hon försåg hela familjen, både barn och barnbarn, med.

Hon var också intresserad av hembygdsföreningens arbete, och hon jobbade bland annat som guide på Karlsgården i Järvsö. Hon tyckte också om att vara i fritidshuset i Gryttjen.

Skidåkning var också ett stort intresse. Hon tävlingsåkte aldrig själv, men åkte gärna skidor i fjällen. Yngre sonens karriär som skidskytt väckte också hennes intresse för skidåkning med bössa på ryggen, och där var Magdalena Forsberg den stora idolen. När hon åkte satt Karin troget framför tv:n, och då fick alla andra göromål vänta.

På äldre dagar började hon också resa utomlands. Bland de längre resorna kan nämnas Kina, och med en kusin var Karin till USA där de besökte Seattle och hittade det ställe där Karin bott som barn.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons