Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De återvände till Hälsingland för guldbröllopsfirandet

/

Ingrid och Gunnar Sjöqvist möttes i Iggesund. Ingrid har jobbat som rektor i både Ljusdal och Näsviken där hon mött på många olika utmaningar, medan Gunnar har varit sitt arbete på Iggesunds bruk trogen. I sommar har de varit gifta i 50 år och firades av sin stora familj.

Annons

Ingrid Gustafsson är uppvuxen i Östersund men flyttade till Hudiksvall 1965, där hon fick ett lärarjobb på Handelsskolan i Iggesund.

– Det var där jag träffade Gunnar och blev kvar, berättar Ingrid Sjöqvist.

Gunnar Sjöqvist arbetade då på laboratorium på Iggesunds bruk, där han senare började arbeta som arkivarie.

Ingrid och Gunnar träffades genom bekanta och snart blev det giftermål och ett hus i Bäck i Forsa, där de kom att bilda familj.

– Vi fick många barn, sex barn, så jag var hemmafru i 10 år. Jag jobbade lite deltid men en vacker dag hade jag inget jobb så jag började söka. Men det fanns bara rektorstjänster, det kan man väl ändå inte ge sig in på tänkte jag, men så gjorde jag ju det, berättar Ingrid.

Ingrid fick en vikarietjänst som rektor på skolan i Ramsjö och biträdande rektor på Stenhamreskolan i Ljusdal. Hon jobbade där ett år innan tjänsten skulle tillsättas permanent.

– Jobbet gick till en som var mer erfaren än mig och då blev det strejk. Elever stannade hemma från skolan och föräldrarna höll barnen hemma från dagis. Jag tyckte inte alls det var konstigt att de valt den mer kvalificerade personen. Det var ju roligt att elever och föräldrar ville ha mig kvar men det var också obehagligt att vara i fokus sådär.

Ingrid stod utanför diskussionerna som ledde till att kommundelschefen i Forsa tog kontakt med henne.

– Han läste ju tidningarna för det skrevs väldigt mycket, jag tror till och med att föräldrarna gick med ärendet till länsrätten. Han ville att jag skulle komma och jobba som rektor för Näsvikens skola, där vi skulle genomföra ett högstadium, och det var inte heller helt utan tjafs. Men det var ett politiskt beslut så det var bara för mig att verkställa.

Enligt Ingrid ville många föräldrar att deras barn skulle gå högstadiet i Hudiksvall för att det skulle hjälpa dem att på vägen att bli vuxen om de fick komma ifrån Näsviken. Första sjundeklassen på Näsvikens högstadium hade 11 elever, men det dröjde inte länge innan det var fullstora klasser.

– När jag skulle gå i pension så hoppade jag in som rektor för särskolan ett år. Det var ett intressant uppdrag där jag fick väldigt fin insyn hur bra samhället gjort det för de svaga barnen, det var fantastiskt fina barn och kvalificerade pedagoger där.

Efter pensionen flyttade Ingrid och Gunnar upp till det hus de använt som fritidshus, i Valne nära Brunflo, där de i dag bor och driver en liten redovisningsbyrå tillsammans.

– Man har varit verksam i hela sitt liv så man slår sig inte till ro. Jag sa att jag skulle hålla på tills jag var 75 år, men det är jag ju nu så det blir väl kanske några år till då. Det är trevligt med kontakten med folk. Sen tror jag också att det är bra att hålla på lite med siffror, bra för skallen så att den håller ihop lite längre. Men jag tänker sluta innan någon ber oss att sluta i alla fall, skrattar Ingrid.

På deras guldbröllopsdag samlades hela familjen, som i dag är utspridda över landet, i Hudiksvall.

– 27 stycken är vi med barn, barnbarn, barnbarns barn och ingifta. Vi träffades i en hyrd kvarterslokal där vi pratade minnen och fick lite hälsningar från vänner över hela Sverige, som hade pratat in på Face time och allt vad det heter, skrattar Ingrid som själv hade förberett ett varsitt fotoalbum till sina sex barn.

– När jag hade gjort två album var jag alldeles slut, jag hade letat bilder, ritat och pysslat. Då tänkte jag vad mycket ungar jag har, skrattar Ingrid och fortsätter:

– Det var så kul när jag äntligen fick överlämna det, tårarna rann på storpojkarna.

Barnen tog vidare Ingrid och Gunnar på en hemlig tur runt i Delsbo, där Gunnar vuxit upp. Ett stopp blev Movikens masugn där Gunnar hade hand om utställningarna under somrarna när han jobbade som arkivarie på Iggesunds bruk.

Dagen avslutades på Avholmsberget där de åt middag tillsammans.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons