Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alligatorjägaren Lyle och syrran Carole fann rötterna i Knåda

/

Syskonen Lyle Olson och Carole Mylon reste från USA för söka sina rötter i Knåda. Och visst hittade de dem. Ett 40-tal släktingar mötte upp och de fick till och med besöka stugan där deras farfar en gång bott.

Annons

Initiativet kom från systrarna Elisabeth och Karin Fermsgård. De har själva rötter på gården Ferms i Knåda och har tillbringat många barndomssomrar i Edsbytrakten fast de är uppvuxna i Strängnäs. I dag bor båda i New York sedan ett 30-tal år och har sökt kontakt med sina släktingar i USA.

– Jag mötte Elisabeth för tolv år sedan och då började hon prata om att ordna en träff, säger Lyle Olson.

Han berättar om sina förfäder Olov och Kristina Johnsson i Knåda och deras tolv barn. Det var fattigt och tufft att ta hand om så många barn. Tre av pojkarna fick ge sig av till Amerika 1902.

– När de kom var Jonas bara 16 år, brodern Axel 14 och Emil tolv. De reste ensamma över havet, berättar Lyle.

Emil dog redan 1918 och Axel 1944 utan att lämna några barn efter sig. Men Lyle och Caroles farfar Jonas gifte sig med Alma och fick sonen Oloph, deras far. Och visst pratades det om Sverige i hemmet, minns Lyle. Men det har aldrig blivit av att resa hit. Förrän nu.

Ljusnan skrev om släktträffen den 2 mars och uppmanade släktingar att hör av sig. Och det gjorde de. Ett 40-tal släktingar träffades i helgen vid Ovanåkers kyrka. Där berättade Lars-Åke Wångstedt, från Migranternas vänner i Alfta, om emigrationen och Olov och Kristinas familjegrav besöktes.

Sedan blev det ett känslosamt besök vid det gamla släkthuset i Knåda som fortfarande står kvar.

– De nya ägarna var så fantastiskt snälla och lät oss komma in och titta, säger Elisabeth.

Inte nog med det. I huset fanns gamla bilder bevarade.

– De hade sparat alla bilder och vi fick dem. Det är första gången vi kan se bilder av vår farfars föräldrar, säger Lyle.

– Det var helt överväldigande att gå där min farfar gått. Tårarna bara rann, det är något jag aldrig trodde jag skulle få vara med om, säger Carole.

– Vi har ju undrar över det här hela livet, säger Lyle.

Lyle och Carole växte upp i Des Moines, Iowa, där Carole ännu bor kvar. Lyle bor numera i Chapin, South Carolina, och är en passionerad jägare på fritiden. I kusttrakterna jagar han bland annat alligatorer, köttet är utmärkt att marinera och grilla, försäkrar han. Småbitarna brukar han göra korv på. Han var faktiskt på alligatorjakt just när Elisabeth ringde och undrade om han ville åka till Sverige.

Det ville han absolut och det är en resa som varken han eller Carole ångrar.

– Det är så vackert här och det har varit underbart att träffa alla människor. Min syster och jag har torkat tårar hela dagen, säger Lyle.

– Jag har velat komma till Sverige ända sedan jag var liten. Det här har varit som en dröm, säger Carole.

Några alligatorer är det svårt att hitta i Hälsingland men Lyle har hört talas om traktens storvilt, älgen, även om han inte lyckats se någon själv.

– Det vore ju fantastiskt att få jaga älg någon gång, säger han.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons