Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice Östlund, född i Jättendal, äldst i hela Skandinavien

Alice Östlund, född i Jättedal, är sedan i juli Skandinaviens äldsta person, 110 år gammal.

Annons

Alice Östlund, född Olsson, föddes i Jättendal den 8 december 1906 som äldsta dotter till Lars August Olsson, född 1878 och Beda Kristina Wallman, född 1886. Hon hade två yngre bröder.

Pappan var snickare och jobbade vid inlandsbanan och familjen flyttade därför ofta.

För 88 år sedan kom Alice till Vänersborg, och sex år senare flyttade hon och maken Bernhard till Trollhättan.

I en tidigare intervju med TTELA, Trollhättans Tidning Elfsborgs Läns Allehanda, berättade Alice Östlund att hennes starkaste minne är från 1914, då första världskriget bröt ut och kyrkklockorna ringde.

Hon har alltid lyssnat mycket på radio, allt från pop till Karlavagnen. När hon var 101 år medverkade hon för första gången i radio, och har sedan varit en uppskattad lokalradiopratare där hon delat med sig av minnen och funderingar.

För TTELA har Alice Östlund tidigare förklarat att hennes långa liv beror på att hon varit stark, ätit ordentligt på bestämda tider, samt hon har rört på sig och haft en god sömn.

Hon är numera bosatt på ett äldreboende i Trollhättan. När hon i juli fick veta att hon var äldst i Skandinavien sa hon "nu är jag ingen tant, utan en dam", berättade Alice Östlunds systerdotter Christina Axelsson för TTELA.

Den äldsta personen i Sverige hittills uppges ha blivit 113 år. Alice Östlund är just nu den tolfte äldsta personen i Sverige genom tiderna. Den 8 december fyller hon 111 år, och blir då den åttonde svensken någonsin att göra det.

Alice Östlund har sagt att hon inte funderar så mycket över det som varit och ångrar ingenting utan ser allt som livets gång.

Till den som vill leva länge återupprepar vi hennes två goda råd: skratta och ta hand om dig.

Mer läsning

Annons