Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advent – en glädjens tid

/

I morgon är det första advent. Advent betyder ankomst och är en glad tid i kyrkan. Man väntar på julen då Gud kom till världen och blev människa genom att Jesus föddes.

Annons

Första advent infaller den fjärde söndagen innan juldagen, vilket innebär den söndag som infaller mellan 27 november och 3 december.

I kyrkan handlar den första söndagen i advent om hur Jesus rider in i Jerusalem för att fira den judiska påsken.

Folket väntade på en ny kung, en befriare från det romerska förtrycket. De väntade sig en väldig hjälte, en stor stridsman till häst. Men när Jesus kommer är han inte alls vad människorna hade förväntat sig. Han kommer ridande på en åsna och vill frid och fred i stället för död och blod.

Första advent inleder julen, men den inleder också det kristna kyrkoåret och den liturgiska färgen är vit. Den vita färgen står för renhet, helighet och oskuld, och används vid glädjehögtider.

Under den katolska tiden var advent en fastetid som kallades julfastan. Julfastan speglade påskfastan, och var i likhet med den 40 dagar lång och omfattade sex söndagar.

I det gamla bondesamhället var första advent inte särskilt högtidligt. På vissa ställen i Sverige sas det att det inte var bra att ta ut lysning under adventstid, då skulle man få vänta länge på att få några barn, och bröllop var förbjudna under advent.

Advent på den tiden var en tid då man skulle ta det lugnt och samla sig inför julhelgen. Stökigt och bullrigt utomhusarbete var förbjudet, och man skulle i ställe ta sig an de lite lugnare sysslorna på gården.

Flera av våra i dag vanligaste adventsseder, som till exempel adventsstjärnan och adventsstaken, härrör från 1900-talet och kommer ursprungligen från Tyskland.

I Tyskland brukade man med start på första advent, tända sju ljus, ett för varje veckodag, på adventssöndagarna, i en liten inomhusgran. Vid fjärde advent kom granen att ha 28 ljus på sina grenar. Adventsgranen konkurrerades så småningom ut av adventsstaken med det något mer lätthanterligare antalet fyra ljus, ett för varje adventssöndag.

Adventsstjärnan symboliserar Betlehems stjärna som visade de tre vise männen vägen till det nyfödda Jesusbarnet.

Även adventsstjärnan kommer från Tyskland, där den första lär ha skådats någon gång under 1880-talet. I Sverige fick adventsstjärnan sitt genombrott efter andra världskriget. Numera får den lysa upp vår väg genom hela adventstiden, mot samma mål, den nyfödde Jesus.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Jag och mina barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarn

Jag och mitt barnbarnsbarn

Jag och mitt barnbarn

Annons