Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år på samma arbetsplats

/
  • Det bjöds på tårta när Bilmetros trognaste medarbetare, Jan Thideman, firade 50 år som anställd åt företaget.
  • Servicemarknadschef Lars Sjödén uppvaktade med blommor.
  • Många ville vara med och fira Jan Thideman efter sina 50 år på Bilmetro. Karl-Erik Hildingsson var en av dem.

Den 16 juni 1966 fick en 16-årig Jan Christer Thideman sommarjobb på Bilmetro i Hudiksvall. I torsdags firades han av kollegorna, efter 50 år på samma arbetsplats.

Annons

Jan Thideman, eller "Tidis" som han kallas på jobbet, har egentligen passerat pensionsåldern, han är 66 år i år.

– Men när jag fyllde 65 år tänkte jag, "nej, jag ska jobba 50 år på företaget."

Så "Tidis" jobbade ett år till. Och han slutar inte riktigt än.

– Men nu ska jag först ha semester. Sen ska jag sommarjobba, och sen ska jag ha semester igen, fram till årsskiftet. Sen ska jag gå i pension.

I februari i år tvingades han till en ofrivillig ledighet i en månad, då han drabbades av en hjärtinfarkt. Men efter en kärlsprängning var han snart tillbaka på Bilmetro igen.

I dagens samhälle lär det inte vara många som får uppleva att ha samma arbetsgivare i 50 år. "Tidis" har funderat på att byta ett par gånger.

– Det var efter första sommarjobbet. Då sökte jag in på verkstadsskolan i Ljusdal, men kom inte in. Då tänkte jag göra nåt annat, så jag gick in till chefen och sa upp mig, men chefen övertalade mig att stanna kvar. Sen blev jag erbjuden ett jobb 1997, som jag nog hade tagit om det inte varit för min familjesituation just då.

Han jobbade som mekaniker fram till 2004, då han började som kundmottagare.

– Det ska vara roligt att gå till jobbet, och det har det varit också. Trevliga arbetskamrater, bra chefer och trevliga kunder. Jag har lärt känna folk från hela Sverige som kommit hit med sina lastbilar.

Han tror inte han kommer att få några sysselsättningsproblem som pensionär.

– Om en månad åker vi och hämtar en valp, en bearded collie. Man måste ju ha en hund så man kommer ut. Sen så behöver både trädgård, hus och garage underhållas.

Faktum är att "Tidis" är väldigt trädgårdsintresserad – kanske inte det första man sammankopplar med en lastbilsmekaniker.

– Nja, jag vet inte om det. Men jag tycker om att så lite tagetes, och så. I februari satte jag potatis i hinkar, så till midsommar åt vi färskpotatis. Och så har jag tolv tomatplantor och tre gurkplantor, och gurkorna har blivit rätt stora redan.

Vad är det då som gjort att han blivit kvar på Bilmetro i 50 år?

– Trivs man på jobbet, då blir man kvar, och det har jag gjort. Det är klart, varje dag har jag väl inte varit en solstråle, men för det mesta så har det varit kul.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn

Annons