Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-åring med glimten i ögat: "Jag håller på Bajen"

På söndag firar Göte Elton Nordin, som är född i Söderhamn och uppväxt i Arbrå, att han har levt ett helt sekel. Glimten i ögat och sportintresset har han kvar. Och att fylla hundra jämnt, det tycker han inte är så märkvärdigt.

Annons

– Nej, vem har sagt att jag skall dö? Jag har nog tänkt hänga med några år till. Hälsan är det inget fel på. Och har aldrig varit.

Jag träffar Elton i hans rum på Högsjögården i Hälledal. Centralt i den ljusa lägenheten är den kanske viktigaste möbeln placerad – en tv av modernaste snitt där Elton följer allt i sportväg. Bordet pryds av inramade porträtt på hustrun Gunborg, som avled för fem år sedan, och föräldrarna Alfred och Anna.

– Välkomna in, sätt er. Ni vill väl ha kaffe, säger Elton och bjuder samtidigt på chokladpraliner ur en kristallskål.

En hundraåring med glimten i ögat och ett stort sportintresse. Elton Nordin njuter av livet och säger att han gärna vill hänga med ett tag till.

Ute strålar solen från en klarblå himmel och han har just kommit in från den gemensamma uteplatsen efter att ha slängt käft med sina kompisar på boendet. Jubilarens sociala förmåga och nyfikenhet på livet är omvittnad. Än finns det mycket outforskat, konstaterar den snart 100-årige Härnösandsbon med rötterna i Hälsingland.

– Du förstår att jag har haft ett så bra liv. Jag har aldrig varit sjuk, vaknat varje dag och alltid sagt till mig själv att livet är härligt. Och så känner jag fortfarande. Jag har haft och har ännu så många kära vänner.

På frågan hur man bär sig åt för att bli så gammal tvekar han inte en sekund:

– Se till att jobba, det håller dig ung. De som går arbetslös i dag måste ha ett helvete helt enkelt.

Svärsonen Mats, som hälsar på under vår intervju, lägger till att starka gener och ett gott humör också kan ha bidragit till den långa livslängden. Själv säger Elton att han varken nyttjat nikotin eller varit särskilt begiven i rusdrycker och även om han tycker om god mat har han alltid förespråkat måttfullhet.

– Min enda last är väl sporten då. Jag följer det mesta i sportväg, men i framförallt fotboll och ishockey. Och favoritlaget är Hammarby.

Se till att jobba, då håller du dig ung, säger Elton Nordin som fyller 100 år på söndag.

Elton är född i Söderhamn som ett av tio syskon. När han var nio år gammal lämnade familjen kusten och flyttade några mil inåt landet till Arbrå. Där växte han upp, gick i folkskola och började arbeta som svarvare på Arbrå mekaniska verkstad. Fritiden ägnades i huvudsak åt sportaktiviteter, Elton spelade både bandy och fotboll i Arbrå. På helgerna hanterade han trummorna i en dansorkester.

Läs mer: 100-åringen som uppfyllde sin dröm och gick över bron

I mitten av 1930-talet erbjöds den unge hälsingen jobb som verkmästare på verkstadsföretaget Sandblom & Stone i Stockholm.

– När min avdelning avvecklades i mitten på 1950-talet bestämde jag mig för att bli min egen och startade Nordins mekaniska verkstad. Det var en härlig tid, säger Elton.

Företaget drev han fram till sin pension i början av 1980-talet. Tio år senare gick flyttlasset till Härnösand, hustru Gunborgs födelseort.

Elton har bott i eget hem i Härnösand tills han var 99 år då han flyttade in på Högsjögården.

– Jag trivs bra här och får bra omvårdnad, det är som att bo på hotell, konstaterar han.

Du har alltid gillat bilar?

– Ja, den första var en Morris. Det var en riktig pärla. Men sedan har det mest blivit Mercedes. Jag sa alltid om jag hade bil kvar när jag fyllde 90 år skulle jag skänka bort den. Och så blev det. En släkting fick överta min sista bil.

När under de här hundra åren har det varit roligast att vara du?

– Jag tycker att det har varit bra mest hela tiden, men det är för att jag har fått hålla mig frisk. Läkarna hade inte haft mycket att göra om alla levde som jag.

100-årsdagen planeras att firas utan några större åthävor. Men tårta och god mat blir det nog, medger Elton. Och släkt från Härnösand och Örnsköldsvik har förvarnat att de kommer på den stora dagen.

Hur ser du fram emot ditt 101:a år?

– Att det fortsätter som det gjort. Jag vill gärna vara med ett tag till.

FAKTA:

Göte Elton Nordin

Aktuell: Fyller 100 år på söndag 28 augusti 2016

Bor: Högsjögården, Ramvik.

Familj: Syskonbarn, syskonbarnbarn

Yrkesliv: Egen företagare inom elmekanisk industri.

Så firas födelsedagen: Lugnt och stillsamt med god mat och tårta.

Uppskattar särskilt: Sport och i synnerhet fotboll, ishockey, bandy och trav.

Kuriosa: I sin ungdom var Elton trummis i en dansorkester.

Mer läsning

Jag och mitt barnbarn