Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagkraftig kvintett

Annons

När S valde Stefan Löfven till partiledare så inleddes en process mot breddat ledarskap. Denna konsekvens av partiledarvalet var möjligen oväntad. Men knappast oönskad.

Socialdemokraternas ledning är sammansatt på ett för S smått unikt sätt. Vare sig partiledaren, skuggfinansministern eller partisekreteraren sitter i riksdagen. Det betyder att riksdagsgruppens ledare Mikael Damberg och gruppledaren i Finansutskottet Fredrik Olovsson får ta ett stort och mer synligt ansvar.

Personfixeringen har ökat under de senaste decennierna. Utvecklingen är i allt väsentligt driven av medierna. Allt fler, allt snabbare och alltmer läsaraktivitetsberoende media kokar gärna ner politiken till personer. Ska medielogiken fungera så måste antalet personer begränsas till ett antal som det är rimligt att folk känner igen. Det är partiledarna som mäts, vägs och bedöms på alla upptänkliga längder och bredder. Förtroendemätningar är legio sedan långt tillbaka. Efter varje partiledardebatt vimlar det av webbsajter där läsare med snabba klick ska kora vinnare och förlorare. Statsvetare, retorikexperter och stylister dissekerar partiledarnas brister och förtjänster.

Socialdemokraternas okonventionella ledarmix kommer inte att bryta personkulten i media. Stefan Löfven kommer att vara den mest exponerade socialdemokraten när det drar ihop sig till val. Däremot har S goda chanser att göra egna vinster på sin månghövdade ledning. Damberg och Olovsson kommer att framträda regelbundet i stora och uppmärksammade debatter i riksdagen. Samtidigt kommer Stefan Löfven och Magdalena Andersson att framträda i politiska och ekonomiska sammanhang ute på fältet. Dessa fyra – med partisekreteraren Carin Jämtin som trygg libero – ger möjliga väljare ökade chanser att knyta an till partiets politik genom olika människor.

De fem i spetsen håller en liknande politisk profil. Men de har olika personliga uttryckssätt. Vilket bör ge ett bättre slagläge i konkurrensen med Moderaternas stjärntrio Reinfeldt, Borg och Bildt.

Mer läsning

Annons