Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slag mot exportindustrin

Vänsterpartiernas samlade besked är ingen god nyhet för Gävleborg. Deras politik skulle dämpa den efterlängtade återhämtningen i konjunkturen och kommer att leda till att fler människor blir bidragsberoende.

Vänsterpartiernas samlade besked är ingen god nyhet för Gävleborg. Deras politik skulle dämpa den efterlängtade återhämtningen i konjunkturen och kommer att leda till att fler människor blir bidragsberoende. Det är motsatsen till vad vårt län behöver.

Gävleborg är på gott och ont beroende av exportindustrin. Följden blev att vi drabbades särskilt hårt av lågkonjunkturen. Regeringen har ansvarsfullt fört Sverige genom krisen och svensk ekonomi är nu starkast i EU. Nu väntar en tid med åtgärder för att stärka konjunkturuppgången och därför förvånas vi över vänsterpartiernas besked.

I raden av röda skattehöjningar återfinns också höjning av drivmedelskatterna. Bensinpriset ska höjas och en kilometerskatt för lastbilar ska införas. Det blir en landsbygdsskatt. Förslaget slår direkt mot människor på landsbygden som inte kan välja tunnelbana istället för bil. Kostnaden ökar med 500–1 200 kronor per år. Dessutom verkar förslaget vara skräddarsytt för att slå undan fötterna på skogsindustrin och landsbygdens gröna näringar. Bara inom skogsindustrin hotas i Sverige 30 000 jobb och kostnaderna ökar med 1,8 miljarder. Skattehöjningen ska användas till att höja bidragen för höginkomsttagare som blir arbetslösa eller sjuka.

Vidare har Sverige, och inte minst Gävleborg, under många år gisslats av en hög ungdomsarbetslöshet. Alliansregeringen har därför lagt förslag om en ny gymnasieskola med starka yrkesförberedande program. Samtidigt har arbetsgivaravgiften sänkts för att det ska bli billigare att anställa ungdomar. Nu föreslår vänsterpartierna att priset för att ha ungdomar anställda ska öka genom en dubblering av arbetsgivaravgiften för ungdomar. Samtidigt föreslås att avdraget för hushållsnära tjänster ska bort. Ett avdrag som lett till att tusentals ungdomar och invandrare fått jobb. Det får konsekvenser för Gävleborgs arbetslösa ungdomar.

För fyra år sedan hade Sverige världens friskaste befolkning men de längsta sjukskrivningarna. Inte minst var vårt län hårt drabbat av långa sjukskrivningar. Totalt gick 200 000 människor sjukskrivna och 550 000 var förtidspensionärer. Det skapade stora kostnader för staten och arbetsgivare som kommuner och landsting. Dessutom ledde långa passiva sjukskrivningar till ett stort lidande för dem som drabbades. Utvecklingen har nu vänt. I dag går 100 000 människor sjukskrivna. Antalet förtidspensionärer minskar också snabbt. I sin budgetmotion lägger vänsterpartierna förslag som innebär att Sverige ska gå tillbaka till den situation som rådde 2006. Vem som kommer att drabbas är inte svårt att räkna ut.

Sammanfattningsvis är vänsterpartiernas förslag ett allvarligt hot mot Gävleborg. Det kan stoppas genom att rösta på Alliansen den 19 september.

Anders W Jonsson (C)

Tomas Tobé (M)

Margareta B Kjellin (M)

Hans Backman (FP)

Lennart Sjögren (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel