Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slå ihop a-kassan och sjukförsäkringen

Spelar det någon roll om man är sjukskriven eller arbetslös? Ja, det gör det naturligtvis.
Den som är sjuk behöver ha hjälp att bli frisk. Medan den som är arbetslös behöver ha hjälp att få ett jobb. Men i grunden handlar det i båda fallen om att få hjälp att åter komma tillbaka in på arbetsmarknaden.
Därför finns det också anledning att fundera över varför det ser ut som det gör i våra socialförsäkringssystem. Och om det inte borde göras en ganska ordentlig omstöpning.

Den här frågeställningen – och ytterligare en rad andra – sitter det en parlamentarisk utredning och arbetar med. Det dröjer ytterligare ett tag innan de ska vara färdiga med sitt arbete. Men just därför finns det all anledning att redan nu lyfta upp de här frågorna så att de kan ventileras och debatteras.

Den stora frågan på förhand är den om arbetslöshetsförsäkringen ska bli obligatorisk, och inte frivillig som i dag. Alliansregeringen har i samband med valet i fjol förnyat sitt vallöfte om att göra a-kassan obligatorisk. Ett förslag som är allt annat än okontroversiellt.

Vilket är något egendomligt. För varför skulle den delen av socialförsäkringssystemet vara frivillig när inte andra är det? Det går exempelvis inte att låta bli att betala in avgift till sjukförsäkringssystemet.

Om avgiften till sjukförsäkringen är obligatorisk, varför ska den då inte vara det till arbetslöshetsförsäkringen också?

En stor del av förklaringen till motståndet ligger i att det är fackföreningarna som administrerar a-kassorna, och med ett obligatorium är de oroliga över att de ska tappa medlemmar. En oro som man mycket väl kan begripa. Men kan det verkligen vara ett hållbart skäl till att låta bli att göra a-kassan obligatorisk? Självklart inte.

Om fackföreningarna ägnade sin tid och energi åt att arbeta för sina medlemmars bästa och tydligt redovisade detta – i stället för att ägna sig åt sådant som medlemmarna inte värdesätter – så skulle dräneringen på medlemmar sannolikt upphöra.

Väljer man att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk så uppstår ganska snart frågan om det inte vore lämpligt att även slå samman den med sjukförsäkringen? I båda fallen handlar det om ju en omställningsförsäkringen.

Finns det verkligen en hållbar anledning till att behålla olika system, med olika byråkrati och risk för gränsdragningsproblem?

Allt fler svarar nej på den frågan.

Arbetsgivarorganisationen Almega – som tillhör den kategori som har bytt uppfattning den senaste tiden – lät för någon månad sedan Demoskop ställa ett antal frågor till svenska folket. Enligt undersökningen är klart fler positiv till att arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen slås ihop till ett system – 50 procent för och 19 procent emot.

Undersökningen visade också att 62 procent anser att a-kassan borde vara obligatorisk och gemensamt finansierad. Dessutom ansåg 50 procent att a-kassan borde skötas av staten, medan 22 procent var emot ett sådant förslag.

Det här talar för att det finns ett brett stöd för att stöpa om socialförsäkringssystemet så att det blir modernt och mer anpassat till det samhälle som vi lever i. I dag byter människor inte bara från en anställning till en annan, utan i allt större utsträckning byter man även yrkesinriktning.

Därför behövs en omställningsförsäkring som är branschoberoende.

Vilket också talar emot alliansens förslag att bibehålla differentieringen av a-kasseavgiftens storlek.

Alliansen motiverar differentieringen med att en högre risk för arbetslöshet ska resultera i en högre avgift. Det är i och för sig ett hållbart argument. Men risken för att bli arbetslös varierar inte bara mellan yrken utan även exempelvis mellan arbetsort, utbildning och en rad andra faktorer. Varför ska i så fall inte de vägas in i sammanhanget?

Vi behöver en modern och framtidsinriktad omställningsförsäkring, som stimulerar till rörlighet över arbetsmarknaden. Det är av största vikt att socialförsäkringsutredningen kan förmå sig att lägga fram ett sådant förslag. Därför behöver också debatten kring hur detta ska gå till komma igång på allvar.