Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skytteduon om uttagningen till EM: "Jag opererade blindtarmen inför sista kvaltävlingen"

Det stora målet för Daniel Wallberg och Joar Karlsson var att ta sig till EM i Ungern.
Båda blev uttagna och siktar nu på att skjuta sitt allra bästa i mästerskapet.
– Skjuter jag ett resultat som är bra för mig kan det räcka till final, säger Daniel Wallberg från Los.

Om en dryg månad, 24 februari, drar luftvapens-EM i gång i ungerska Györ. Med i den svenska landslagstruppen är Daniel Wallberg från Los och Joar Karlsson från Söderala och hälsingeduon ska skjuta i juniortävlingen med luftgevär.

Läs mer: Daniel Wallberg om EM-chanserna: "Ska inte vara omöjligt"

– Det var skönt att komma med, det var ju det stora målet med säsongen, säger Daniel Wallberg, som numera bor i Strömsund och tävlar för Ramselefors.

Han hade inte den bästa uppladdningen inför den tredje och avgörande kvaltävlingen, men höll ihop skyttet och lyckades ta EM-platsen ändå.

– Jag har haft en strulig säsong och inte kunnat träna som jag vill. Jag har varit sjuk emellanåt och opererade blindtarmen inför den sista kvaltävlingen. Så jag var ganska dåligt förberedd. Jag hade skjutit 40 minuter de sista tre veckorna innan, i normala fall skjuter jag kanske 40-50 timmar under den tiden, säger Daniel Wallberg.

Att som idrottare komma från Los och ta sig ut på internationella mästerskap hör kanske inte till vanligheterna. För Daniel Wallberg är det stort.

– Ja, det är lite kul. Det är väl någon skidåkare förut, säger han.

Vad har du för mål på EM?

– Att kunna skjuta ett bra resultat, man kan ju bara göra så gott man kan själv och inte påverka de andra. Jag vet att om jag skjuter ett bra resultat för mig kan det räcka till final, men om det är realistiskt vet jag inte, säger Daniel Wallberg.

Läs mer: Silvermedalj på junior-SM

Fram till EM är det mycket träning som gäller. Men också en sista tävling innan mästerskapet.

– Första helgen i februari åker jag till Holland och tävlar i tre dagar. Där kan jag kolla lite var jag står och sedan trappa upp träningen och hoppas på en formtopp, säger Daniel Wallberg.

För Söderalas Joar Karlsson har också säsongens stora mål varit att ta sig till EM. Han tycker att säsongen varit helt okej.

– Jag är delvis nöjd i alla fall. Det har gått bra i kvaltävlingarna. Kravet var ju att skjuta 618 poäng två gånger och jag lyckades så att det räckte till uttagning i alla fall, säger han.

Läs mer: Två finalplatser för Joar Karlsson i Swedish Cup

Joar Karlsson har inte heller något specifikt mål i EM, utan betonar att motståndet lär bli väldigt tufft.

– Målet var egentligen bara att ta sig dit. Det är hård konkurrens från andra länder, Tyskland till exempel. Skytte är ganska litet i Sverige om man jämför med andra länder, säger han.

För Joar Karlssons del blir det väldigt mycket träning inför mästerskapet.

– Hårdträningen ska väl börja nu. Jag har tagit det lugnt ett tag, men nu blir det skjutande näst intill varje kväll. Det gäller att nöta bara, säger han.

Blir det en intern kamp mellan dig och Daniel?

– Det är det väl alltid egentligen. Vi har tävlat mot varandra sen vi var i 13-årsåldern, säger Joar Karlsson.

EM pågår mellan 24-27 februari.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik