Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på spelarna, byt ut lagledningen

/

Annons

Vi har inte ett riktigt fungerande lag i kommunen nu.

Det sade kommunchefen Leopold Stoltz i gårdagens Ljusnan.

Och det är bara att hålla med.

Men medan kommunchefen, kommunalråden Olle Nilsson Sträng (S) och Evy Degerman (C) riktar sin kritik nedåt i organisationen, på fastighetsgruppen och dess chef, borde de ta en allvarlig funderare över sin egen roll och sitt eget agerande.

Det må finnas både allvarlig och långvarig kritik mot fastighetsgruppen, men varför vädrar kommunstyrelsen offentligt sitt missnöje med fastighetsgruppens chef Torbjörn Falkeborn samma dag som kommunchefen får uppdraget att tala med honom?

Är det god personalpolitik att få veta att man kanske får sparken genom media?

Varför behandlar man tekniska nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C) som ett rundningsmärke som saknar inflytande över de frågor som ligger inom hans och nämndens ansvarsområde?

Vad säger det om kommunledningens syn på demokrati?

Det är möjligt att Olle Nilsson Sträng och Evy Degerman vill försöka framstå som handlingskraftiga, men i själva verket handlar det om ett omdömeslöst och maktfullkomligt ministerstyre i samarbete med en lojal och föga kraftfull kommunchef.

Och det är inte första gången.

Det är bara att hålla med Evy Degerman i gårdagens Ljusnan när hon sade: "Det har blivit lite för mycket nu."

Visst har det blivit lite för mycket!

Men medan hon menar kritiken mot personer längre ned i organisationen, så speglar nog repliken i högre grad kommunalrådens och kommunchefens eget agerande.

För ett år sedan riktade kommunens revisorer skarp kritik mot kommunchef och kommunledning för turerna när förre skolchefen fick sparken, eftersom ingen verkade vara medveten om vilka reglementen som gällde.

Dessutom fick en av de berörda nämndordförandena läsa om nyheten i tidningen. Precis som Kenneth Nilshem nu fått göra med turerna kring Falkeborn.

Skolchefen fick gå, med så gott som bibehållen chefslön livet ut. Men det fanns mycket övrigt att önska beträffande handläggningen.

Ungefär samtidigt fick kommunchefen uppdrag från kommunalråden att förhandla fram chefsavtal med höga tjänstemän. Och det blev guldkantade fallskärmsavtal för fem höga tjänstemän, inklusive kommunchefen själv, som kan kosta kommunen tiotals miljoner kronor om det vecklas ut.

Inte nog med det. Ingen verkade veta att avtalen fanns, mycket mindre vad de innehöll. Det fanns inte ens stödanteckningar i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Olle Nilsson Sträng ville minnas att avtalen dragits i arbetsutskottet. Kommunalrådskollegan Evy Degerman och de övriga i kommunstyrelsen minns inte alls att de blivit informerade.

Mycket riktigt fick kommunledningen skarp kritik från revisorerna också för detta.

Om man till detta lägger bland annat kommunledningens försök att direktupphandla Försäkringskassans 40-miljonersbygge utan anbudsförfarande, försöken att driva igenom ett kommunalt bygge av ett slakteri för 13 miljoner kronor åt ett företag med svaga finanser, alla turer kring projektet på Brotorget och Olle Nilsson Strängs egenmäktiga beslut att ge Sjaelsö förlängd betalningstid, kan man fundera över om kommunens problem endast beror på några brister i en förvaltning.

Kanske måste vi söka förklaringen högre upp i hierarkin.

Det är möjligt att Bollnäs inte har ett riktigt fungerande lag på alla platser. Men skyll inte på spelarna.

Kommunens största problem är lagledningen. Den behöver bytas ut!

Mer läsning

Annons