Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skyldigheter fullgjorda" i Bollnäs

Socialnämnden har nu fullgjort sina skyldigheter, när det gäller ett allvarligt missförhållande i en gruppbostad. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I höstas upptäckte en ny enhetschef inom handikappomsorgen i Bollnäs, att en man i ett gruppboende för personer med funktionshinder inte hade fått besök av boendepersonal under två års tid.

Samtidigt hade han också varit utestängd från gruppbostadens gemensamhetsutrymmen, efter att ha varit våldsam.

Det var en tidigare chef, som hade beslutat om utestängningen "tills han tagit emot hjälp och träffat läkare". Och chefens agerande blev sedan norm för övrig personal.

Även om beteendet var sanktionerat av chefen – som slutade våren 2013 – så borde habiliteringspersonalen ha reagerat tidigare, enligt den interna lex Sarah-utredning som gjordes i kommunen under hösten.

Av den anmälan som kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Tina Mansson sedan skickade till IVO, framgår också att uppföljningen av olika beslut om insatser för mannens räkning, inte fungerat.

IVO har fått en redovisning av genomförda åtgärder i det aktuella ärendet – och planerade åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen. Det handlar bland annat om utbildningsinsatser.

Bedömningen i det beslut som IVO nu har fattat, är att kommunen/socialnämnden har fullgjort sina skyldigheter att utreda, dokumentera och undanröja ett allvarligt missförhållande.

– Orsakerna till missförhållandet har identifierats och åtgärder vidtagits för att minimera risken för att liknande allvarliga missförhållanden ska inträffa igen, konstaterar IVO – och avslutar ärendet.