Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakt krävs sedan björn dödat får

En fårägare i Karlsberg, söder om Los ansöker om skyddsjakt på björn. Vid björnattacken i beteshagen på tisdagskvällen dödades ett lamm.

Inifrån huset såg Ann-Sofi Rundblom en av fårtackorna i full fart springa i väg med sina lammungar. Hon såg samtidigt en björn galoppera i riktning mot tackan.

Tillsammans med sina hundar sprang hon ut och försökte skrämma bort björnen.

Fåren lockades in i en mindre hage.

När hon senare under kvällen skulle mata flasklammen, visade sig fåren vara skygga och inget av flasklammen ville komma fram. Hon upptäckte då att ett av falsklammen saknades.

I den större beteshagen hittade hon en liten magsäck, vilket visade sig vara det enda som återstod av flasklammet efter björnattacken.

– Vi har haft en björn som gått här i byn och betat på en grannes äng. Vi har levt i fredlig samexistens, säger Ann-Sofi Rundblom, och betonar ordet fredlig.

Den fredliga björnen beskriver hon som ljus i pälsen, medan den attackerande björnen hade betydligt mörkare päls.

– Nu törs jag inte släppa ut fåren i beteshagen. Jag kan inte avvärja ytterligare björnattacker nu då björnen fått smak på lammkött, säger Ann-Sofi Rundblom.

På onsdagen skickade hon till länsstyrelsen en ansökan om skyddsjakt på björn.

Hos länsstyrelsen kommer man att skyndsamt handlägga ärendet. Den här ansökan är den första om skyddsjakt på björn som i år inkommit till länsstyrelsen.