Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakt beviljad i Homna

På torsdagen beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på varg i det så kallade Homnareviret sydväst om Edsbyn. Tillståndet gäller för ett vuxet djur och jakten får bedrivas tills vargen är fälld, eller som längst till och med den 14 november.

- Det har under en kort tidsrymd varit ett flertal incidenter, olyckligtvis ett flertal med dödlig utgång, mellan hund och varg i ett begränsat område runt Homna. Ur den synvinkeln har det varit ett tämligen lätt beslut att fatta men sedan finns det omständigheter som försvårat beslutet, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsens natur- och viltenhet.

En försvårande omständighet är att länsstyrelsen har indikationer om en föryngring i området och anser att man måste ta hänsyn till detta. Man vet att det finns minst två vuxna vargar i området och om det dessutom finns valpar i reviret så säkerställer man, genom beslutet att bara skjuta en varg, att det finns minst ett föräldradjur kvar i området.

- Föräldralösa valpar i området skulle i sin tur kunna ställa till med ännu större problem än vad vi har i dag, konstaterar Daniel Hansson.