Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsbarriär krävs vid Kyrksjön

Dioxin och olja har grävts upp och forslats bort. Länsstyrelsen godkänner nu de undersökningar som gjorts och de åtgärder i form av en barriär som planeras inom Östernäs sågverksområde i Ljusdal.

Tre "heta områden" för dioxin och olja inom området har åtgärdats genom bortgrävning av förorenade massor. Men tjära och olja finns kvar djupt nere i marken. Structor miljöteknik AB har gjort en spridningsbedömning.

Länsstyrelsen anser att Setra group AB genom undersökningarna har visat att det inte finns någon risk för spridning av föroreningar, däribland löst dioxin, via grundvattnet till Kyrksjön. Däremot finns det ytliga tjär- olje- och dioxinföroreningar som de tänker åtgärda. Länsstyrelsen bedömer att det behövs uppföljande provtagning enligt ett kontrollprogram eftersom föroreningar kommer att lämnas kvar på området.

Innan arbetena med barriären påbörjas ska de i god tid anmälas.

Om Setra inte vidtar dessa åtgärder kan länsstyrelsen ge dem ett föreläggande.