Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skumpa för Årets man

Han vann elitseriens poängliga, VM-guld och har dominerat stort i SM-slutspelet.
Valet av årets man inom svensk bandy blev till slut enkelt.
Han heter Per Hellmyrs och leder i dag Edsbyn i mästarnas sjätte raka SM-final.

Annons

Per Hellmyrs utsågs sent i går kväll till årets man på bandygalan i Uppsala slott. Tidigare vinnaren Magnus Muhrén och Sirius Andreas Eskhult fick snällt stiga åt sidan för 26-åringen från Edsbyn, som dock avböjde att delta med tanke på förberedelserna inför SM-finalen.

– Det känns stort att vinna, riktigt stort. Jag tycker det är det finaste individuella priset man kan få som bandyspelare. Det är rätt fräna lirare som fått det genom åren, och nu är man en av dem, säger Hellmyrs.

Att just Hellmyrs vann utmärkelsen är lätt att förstå med tanke på den säsong han har bakom sig. Passningskung och i topp i elitserien poängliga med 23 assist och 15 mål, VM-guld med Sverige och given ledare i Edsbyn som återigen är framme vid en SM-final.

– Jag kan hålla med om att det är välförtjänt. Har varit riktigt stabil den här säsongen och hållit en hög nivå. Kul att det uppmärksammas, säger Hellmyrs.

Ska sanningen fram så har Hellmyrs faktiskt varit lysande under flera säsonger, något han tydligt märker av i spelet. Ytorna han får är mindre och motståndarna tar honom på största allvar.

– Man känner av det betydligt mer nu än för några år sedan. Det är många lag som lägger sitt krut på att stoppa mig, och det öppnar upp för andra i laget, säger Hellmyrs.

Så det känns inte som en nackdel att vara "punktad"?

– Nej, det är det inte, det blir ju ytor till våra andra fartspelare och det känns faktiskt lite smickrande att ha mycket folk som försöker stoppa mig.

Under SM-slutspelet har Hellmyrs spelat fem matcher, (i den första kvartsfinalen mot Vänersborg var han avstängd efter en mindre "domarincident"). Där har han dominerat spelet stort och även fortsatt att producera mycket poäng. Totalt inför finalen står Helmyrs på fem assist och sju mål.

– Jag har gott gry inför finalen, det känns bra. Det gäller att ta med sig allt bra från säsongen dit. Det är skönt att ha i ryggen att man kan leverera i varje match, man är ju delaktig i mycket som händer, säger Hellmyrs, som gärna tar det ansvar han fått.

– Jag trivs jättebra i rollen som den bärande spelaren, det passar mig väldigt bra att ha mycket boll.

Klockan 15:45 i dag glider han ut på Studenternas tillsammans med resten av Edsbyn. Finalrutinen underlättar, men känslan är varje år densamma.

– Det är alltid samma nervkittel varje år när man åker in.

Edsbyn och Västerås har stött på varandra tre gånger den här säsongen. Edsbyn har vunnit två, VSK en.

Och Hellmyrs räknar med att det kommer bli minst lika tätt i finalen. Det är ettan mot tvåan i elitserien som möts.

– Det kommer att bli en grymt bra final där båda lagen släpper loss och kommer spela fin anfallsbandy åt båda hållen, säger Hellmyrs.