Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldbördan flyttas till Bratislava och Dublin

Det ser bra ut på papperet, vällovligt och behövligt. EU-kommissionens förslag om ett första steg mot att EU:s medlemsländer ska bli bättre på att dela på bördan att hantera den största flyktingvågen sedan andra världskriget riskerar dock att fastna i motstånd och detaljer skriver Patrik Oksanen.

Annons

För att vara EU-kommissionen så var det frispråkiga kommissionärer som presenterade förslagen under onsdagen. VIce ordföranden Frans Timmermans, som är Junckers högra och vänstra hand i styret av kommissionen, kallade det för att utmanande förslag men menade också att skenheligheten är oacceptabel. Det går inte ropa att man måste stoppa döden på havet för flyktingar som flyr till Europa och sedan vara stum med vad som händer med dem sen.

Kommissionens förslagspakets mest kontroversiella del är att EU-länderna solidariskt ska dela upp flyktingar mellan sig, något som Sverige och Tyskland drivit på för. Stöd finns även från Italien och Frankrike. Länder som tar ett stort ansvar vill så klart att fler ska bära bördan. Ett kvotsystem som tar invånarantal, ekonomi och hur mycket man tagit tidigare ska styra. Sverige skulle med förslaget ta emot 3 procent av den totala flyktingströmmen till Europa, under årets tre första månader ligger Sverige på ca 8 procent medan man i augusti var uppe på det dubbla (Källa Eurostat).

EU-kommissionen vill också fördela 20 000 kvotflyktingar på medlemsländerna, tredubbla budgeten för gränsbevakningen och inleda en militär insats i medelhavet för att slå mot flyktingsmugglarna och deras fartyg.

De två sista förslagen kan få stöd, men de två första förslagen kommer att möta patrull. I dag bestäms flyktingmottagandet av varje land. Dessutom har Storbritannien, Irland och Danmark medlemskapsvillkor i EU som gör att de kan stå utanför kvotsystem.

Finland som redan förbundit sig att ta emot 1050 kvotflyktingar har en ny regering där Sannfinländarna ingår kommer att driva linjen att deras andel ska räknas in i vad man redan har lovat. Detta med hänvisning att landet minsann tar sitt internationella ansvar för Syrienkriget och höjt antalet från 750. Att få Timo Soinis Sannfinländare att ta emot fler lär bädda för regeringskris i Helsingfors, vilket gör att Finlands linje är klar.

Om alla länder hade samma hållning som Finland, att kvoten ska räknas in i det befintliga, linje skulle de 20 000 minska till ungefär 15 000. Fler kvotflyktingar än så tar inte EU emot i dag. Även från Polen, Slovakien, Ungern och Estland kom besked att man tänker säga nej till förslaget.

Kommissionen vet att motståndet mot förslaget är stort, det var därför som Timmermans hade ett påfallande högt tonfall på presskonferensen och konstaterade bland annat att "Det som kommer att göra situationen ännu värre är att inte göra någonting".

Varför lägger EU-kommissionen då förslaget om man vet att det inte går igenom? Det finns ett enkelt svar, visa opinionen i länder som Tyskland och Sverige att felet inte sitter i Bryssel utan i Budapest, Bratislava, Köpenhamn, Helsingfors, London och Dublin.

På det här sättet spelar EU-kommissionen bort Svarte Petter och kan säga, "skyll inte på oss, det är regeringarnas fel att flyktingpolitiken i EU havererat".