Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuggbudget? Var god och dröj

Lokalen sammanfattar läget. I skybaren på lyxiga restaurangen ”Och himlen därtill” bjuder Socialdemokraterna in till ekonomiskt seminarium. Tjugosex våningar upp i Skatteverkets gamla skrytbygge är tiden kommen för Tommy Waidelich. Det är dags för Socialdemokraternas finansministerkandidat att träda fram ur Anders Borgs skugga. Äntligen ska han komma med egna prognoser.

Annons

Det går sådär. Nere på Götgatan tar flödet av stressade fotgängare ingen större notis om vad som försiggår där uppe bland molnen. Och på 26:e våningen fastnar Waidelich i sina egna formuleringar. Han fortsätter att ge ett osäkert intryck - och ser mest ut att längta bort: till sin tidigare så anonyma riksdagstillvaro, till en tid när skatteskrapor inte hade skybar.

Folkets Hus känns fjärran. Ideologin är ersatt med pragmatism.

Solidariteten får stå tillbaka för shopping. Tommy Waidelich tvingas spela på Moderaternas planhalva i den ständiga kampen om den ständiga mittenväljaren: hon som handlar ekologiska grönsaker på torget nedanför, han som precis köpte en ny höstjacka. I konsumtionssamhällets dimma behöver rörelsen navigera fram till någonting större och bättre än sänkt moms på krogen.

Men vad vilja Socialdemokraterna? Säg det. Inte ens på sitt eget seminarium kommer Waidelich med konkretion. Den enda nyheten är en satsning mot skatte- och bidragsfusk. Totalt anslår Socialdemokraterna 300 miljoner kronor för att “bekämpa dem som bryter mot andra bestämmelser som hederliga företagare och privatpersoner följer”. Satsningen innebär ett riktat stöd till Polisen, Åklagarmyndigheten och Skatteverket. ”Socialdemokraternas nya ekonomiska politik bygger på tydliga moraliska principer om att man ska göra rätt för sig”, konstaterar pressmeddelandet. Ingen säger vad den gamla politiken byggde på.

Och klarare än så blir inte siffrorna. Tommy Waidelichs syfte är snarare att slå hål på bilden av Sverige som framgångsrikt.

Tillväxten har inget att göra med Anders Borgs mirakelkurer. Den är en ordinär återhämtning från finanskrisen - och när jobben är tillbaka, kommer arbetslösa inte kunna söka dem.

Arbetsmarknaden kännetecknas av "mismatch". Därmed spår Waidelich att skuldkrisen blir långvarig. Skakiga valuta-, export- och bostadsmarknader lär påverka Sverige. Den starka kronan drabbar exporten och hushållens skulder är för stora.

Det är en pessimistisk framtidsbild. Borta är de stora orden om rättvisa och frihet. I kampen om den krämiga cappuccinoväljaren handlar oppositionens ekonomiska politik om att vrida ansvarsbegreppet ur händerna på regeringen. Återstår att se om Socialdemokraterna kan spela ansvarskortet. Tommy Waidelich fortsätter i alla fall att kämpa med sitt förtroende. När föredraget är slut tar han hissen till gatuplan. Vid övergångsstället lyser en röd gubbe.

Lars Kriss